Zbog olujnog vjetra za dio obale upaljeni crveni i narančasti Meteoalarm

Vijesti 11. lis 202110:05 > 10:16
DHMZ

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas 11. listopada, crveno i narančasto upozorenje. Za danas je izdano crveno upozorenje za Velebitski kanal. Očekuje se mjestimice olujna i jaka olujna bura s najjačim udarima vjetra od 45 do 90 čvorova (85-165 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za područje riječke regije, zapadne obale Istre, sjeverne Dalmacije i Kvarner i Kvarnerić izdano je za danas narančasto upozorenje.

Na području riječke regije očekuje se jaka, podno Velebita i olujna bura, poslijepodne će malo oslabiti. Najjači udari vjetra > 120 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Na području zapadne obale Istre očekuje se ponegdje jaka bura a na području sjeverne Dalmacije mjestimice jaka, u noći i ujutro vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h). Na području Kvarner i Kvarnerića očekuje se vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra od 35 do 60 čvorova (65-110 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare