San unatoč boli: Prava poza za spavanje pomoći će kod tegoba

Zdravlje 08. velj 202010:41 > 10:45
Izvor: Shutterstock

Bole vas leđa ili muče sinusi? Evo kako biste onda trebali spavati, jer položaj tijela treba prilagoditi zdravstvenim problemima. Tako ćete ubrzati oporavak tijela kroz potreban odmor

Svaki četvrti čovjek u prosjeku ne spava dovoljno, a svaki deseti ima neki oblik poremećaja sna i pati od kronične nesanice, pokazalo je nedavno istraživanje.

Manjak sna rezultira duljom pospanosti nakon buđenja, a uzrokuje tjeskobu i depresiju te udvostručuje rizik od srčanog udara i dijabetesa, upozoravaju liječnici.

Svaka od poza za spavanje ima svoje prednosti i mane, a dok neke omogućuju bolji san, druge potenciraju hrkanje. Općenito, položaj spavanja može pomoći i u olakšavanju određenih zdravstvenih boljki, a stručnjaci su napravili vodič kojim vam može pomoći u tome.

Glavobolja

Kod glavobolje je najbolje leći ravno, ispruženih nogu i ruku uz tijelo. Jastuk trebate smjestiti čvrsto oko glave kako se glava ne bi okretala u snu.

PMS

Lezite na leđa i postavite jastuk ispod koljena kako biste povisili noge, no kralježnica bi trebala ravna.

Prehlada

Kod prehlade je nos najčešće začepljen, a prisutni su i problemi sa sinusima, zbog čega je važno da glavu postavite u povišen položaj s obzirom na ostatak tijela. Lezite na leđa i ispod glave stavite ili jedan deblji ili dva tanja jastuka.

Bol u trbuhu

Bilo da je bol menstrualna ili potječe od probavnih problema, umanjiti je možete položajem spavanja u kojem ležite na boku – na lijevoj strani. Između koljena smjestite jastuk.

Bol u leđima

Lezite na leđa i ispod koljena stavite jastuk, a ispod donjeg dijela leđa postavite smotani ručnik u obliku valjka.

Povišen krvni tlak

Lezite na trbuh tako da vam je lice okrenuto prema jastuku, na lijevu ili desnu stranu lica – koja god vam više odgovara. Ostatak tijela ispružite, pišu 24sata.

Bol u vratu

Lezite na leđa ispruženi te između jastuka i vrata postavite zamotani ručnik.

Bol u ramenima

Lezite bočno na onu stranu koja vas ne boli te savijte koljena između kojih ste postavili jastuk, a drugi jastuk pritisnite na prsa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.