Starenjem nam se mijenja apetit, evo kako to može pomoći kod mršavljenja

Zdravlje 08. ožu 202014:13 > 14:26
Unsplash (ilustracija)

Odnos čovjeka i hrane nije nimalo jednostavan. Ljudi ne jedu uvijek zato što su gladni, a na apetit utječe cijeli niz faktora tijekom života. Stručnjaci su otkrili da se apetit mijenja s godinama, a ta saznanja bi mogla pomoći onima koji uporno vode bitku s hranom.

Istraživanje objavljeno u časopisu Science Direct pokazalo je da se apetit i odnos prema hrani značajno mijenja s godinama. Poznavanje tih faza i stadija moglo bi pomoći osobama koje imaju zdravstvenih problema uzrokovanih primjerice težinom.

PROČITAJTE VIŠE

Ovisno o tome koliko godina imate, mijenja se i odnos prema hrani. Ovo je sedam stadija podijeljenih u dekade s preporukama o prehrani, prenosi Bright Side.

Prva dekada: 0 – 10 godina

Prehrambene navike stječu se u djetinjstvu, a prenosimo ih u odraslu dob. Pretilo dijete najvjerojatnije će postati pretila odrasla osoba ako roditelji ne poduzmu nešto na vrijeme. Vrlo je važno naučiti djecu isprobavati različitu hranu i različite okuse, teksture i boje kako se kasnije ne bi “bojali” neke hrane, odnosno kako ne bi stvarali a priori averziju prema njoj.

Prema nekim istraživanjima djeca imaju gotovo identične prehrambene navike svojim roditeljima pa bi im trebalo stvoriti pozitivno okruženje s balansiranom i zdravom prehranom, punom voća i povrća. Djeci treba ostaviti određenu kontrolu i ne treba ih prisiljavati da pojedu svako zrno s tanjura jer bi im to moglo izazvati negativne posljedice.

Druga dekada: 10 – 20 godina

U periodu puberteta i adolescencije hormoni utječu na pojačani apetit. Tada hrana jako utječe na zdravlje i razvoj osobe pa je ovaj period kritičan za određivanje prehrambenih navika u budućnosti.

#related-news_0

Bez pravilnog usmjeravanja u tom će periodu većini omiljena hrana biti nezdrava, poput brze hrane, grickalica i slatkiša, a to može ostaviti posljedice u kasnijoj dobi. Znanstvenici ističu da su djevojke sklonije prehrambenim problemima, a upravo im se u tom periodu razvija reproduktivna sposobnost.

Treća dekada: 20 – 30 godina

Kod odraslih osoba promjena životnog stila može dovesti do viška kilograma. Jednom kad se osoba udeblja, teško je smršavjeti. U ovom periodu života tijelo šalje snažne signale kad se javi glad, no povratni signali da je osoba sita su vrlo slabi. Studija objašnjava da je tome tako jer na apetit utječu brojni fizički i psihološki faktori koji potiču ljude da nastave jesti iako više nisu gladni.

U ovom je periodu vrlo važno razviti osjećaj sitosti, slušati tijelo ako više ne osjeća glad i izbjegavati prejedanje. To se može i odabirom zdravije hrane, pune vlakana i proteina koja daje snažniji osjećaj sitosti za razliku od šećera i masti.

Četvrta dekada: 30 – 40 godina

U ovom se periodu počinju pokazivati znakovi stresa. Istraživanje je pokazalo da poteškoće s izvršavanjem obaveza dovode do promjena u životnim navikama, tako i u prehrani. Tad se može razviti proždrljivost ili značajan pad apetita.

#related-news_0

Neke karakteristike poput perfekcionizma utječu na konzumiranje hrane jer često uzrokuju tjeskobu. Ključ je u ovom periodu promijeniti sve loše prehrambene navike, bilo da se radi o poslovnom okruženju ili kod kuće. Primjerice, izbjegavanje aparata sa slatkišima i grickalicama na radnom mjestu jedna je od mogućnosti.

Prepoznavanje stresnih situacija i njihovo ublažavanje može pomoći na putu prema boljem zdravlju i navikama.

Peta dekada: 40 – 50 godina

U ovom je periodu već vrlo teško promijeniti nešto, pokazalo je istraživanje. Razum govori da su uravnotežena prehrana i vježba nužni za zdravlje, ali u stvarnosti ljudi često i dalje jedu loše, neredovito ili se prejedaju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije upravo u ovom periodu života javljaju se prvi zdravstveni problemi uzrokovani lošom prehranom, poput visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola ili dijabetesa.

Ako su promjene nužne, treba ih uvesti hitno dok se zdravstveno stanje dodatno ne pogorša.

Šesta dekada: 50 – 60 godina

Nakon pedesete godine mišićna masa počinje aw postupno, ali nezaustavljivo smanjivati. Unošenje male količine hranjivih tvari, fizička neaktivnost i menopauza mogu dodatno ubrzati ili pogoršati ovaj proces.

Najvažnije je u ovoj fazi održati zdravlje visokoproteinskom dijetom. Međutim, ljudi često obroke zamjenjuju hranom koja nije dovoljno nutritivno vrijedna, bilo zbog manjka vremena, bilo zbog gubitka apetita.

Sedma dekada: 60 – 70 godina

U starosti tijelo postaje krhko, a gubitak težine dolazi sam po sebi jer se u toj dobi gubi apetit i nestaje osjećaj gladi. U istraživanju se ističe da je u ovom periodu jedenje, više nego ikad, društveno iskustvo.

Smrt bračnog partnera, nedostatak obitelji, manjak financija, sve su to problemi koje čovjeka sprečavaju da uživa u hrani. Drugi faktori koji utječu na gubitak kilograma mogu biti poteškoće s griženjem ili gutanjem, ili neke druge bolesti.

Zdrava prehrana u ovom je periodu života vrlo važna, a najbolje ju je postići uz savjet stručnjaka, primjerice obiteljskog liječnika koji će točno znati što vam nedostaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.