Jesen s dvije epidemije: Evo kada i zašto se trebate cijepiti protiv gripe

Zdravlje 08. ruj 202010:22 > 11:03
Ilustracija

Ove jeseni očekuju nas dvije epidemije paralelno, a to pandemija koronavirusa i sezonska epidemija gripe. Zbog toga vas stručnjaci za javno zdravstvo pozivaju na cijepljenje protiv gripe.

Kada se cijepiti?

Ako nemate nikakvih medicinskih razloga da se ne cijepite, bilo bi dobro primiti cjepivo protiv gripe svake godine. Medicinski razlozi uključuju da je osoba mlađa od šest mjeseci ili da imate ozbiljnu, po život opasnu alergiju na cjepivo.

Iako virus sezonske gripe nije smrtonosan kao Covid-19, ipak može ozbiljno naštetiti, a kod osoba sa slabijim imunološkim sustavom može izazvati smrt.

VEZANE VIJESTI

U tipičnoj sezoni gripe uobičajeni je savjet da se cijepite u listopadu. Nakon što primite cjepivo protiv gripe, potrebno je oko jedan do dva tjedna da vaš imunološki sustav reagira na cjepivo kako biste imali određenu zaštitu. Ta zaštita u prosjeku traje šest mjeseci. Prema tome, cijepljenjem u listopadu bit ćete zaštićeni i u travnju, kada je virus gripe još prisutan.

Treba napomenuti da imunološka reakcija na cjepivo nije kod svakoga ista pa zaštita od gripe može varirati od osobe do osobe i iz godine u godinu, navodi Forbes.

Koristeći šestomjesečni vremenski okvir, cijepljenje bi vas u prosjeku zaštitilo do početka ožujka. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da gripa doseže vrhunac negdje između prosinca i veljače, ali sezona gripe može potrajati i do svibnja. No, imajte na umu da su to mjeseci s najvišom aktivnosti gripe, ali ona se javlja i prije toga i nakon toga pa je dobra ideja ostati zaštićen sve do travnja.

Infekcija jednim virusom čini nas ranjivijima na drugi

Treba naglasiti da iako gripa i Covid-19 nisu ista stvar, obje bolesti imaju neke iste simptome pa je još teže razlikovati je li pacijent obolio od gripe ili koronavirusa. No, cijepljenje protiv gripe moglo bi barem smanjiti vjerojatnost da imate gripu.

#related-news_0

Također, ako obolite od gripe, to vas može učiniti ranjivijima na Covid-19, a vrijedi i obratno. Infekcija jednim virusom mogla bi oslabiti vaš imunološki sustav, olakšavajući ulazak drugim uljezima.

Kao što je opisano u istraživačkom pismu JAMA-i, tima s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford, otkriveno je da je 20,7 posto respiratornih uzoraka koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2 bilo pozitivno na barem još jedan respiratorni patogen.

Publikacija objavljena u Journal of Investigative Medicine: High Impact Case Reports izvijestila je o tri slučaja koja su bili inficirana teškim akutnim respiratornim sindromom koronavirusom i virusom gripe, a jedan od oboljelih nije preživio.

#related-news_0

Teško je predvidjeti što će se dogoditi u sljedećim mjesecima s pandemijom i kako će rezultirati na zdravstvene usluge. Moguće je da dođe do zagušenja pa da se nećete imati gdje cijepiti. Nadalje, ne postoji jamstvo da će u listopadu biti na raspolaganju dovoljno cjepiva protiv gripe kako bi se zadovoljila potražnja. Osim toga, ne bi bio prvi put da nema dovoljno cjepiva. Stoga bi možda bilo bolje dobiti cjepivo dok možete.

Dvije doze cjepiva?

Pojedini se pitaju trebaju li se onda cijepiti dva puta ove godine. CDC pak navodi kako dosadašnje studije nisu pokazale koristi kod odraslih osoba koje su primile više od jedne doze cjepiva tijekom iste sezone gripe, čak ni među starijim osobama s oslabljenim imunološkim sustavom. Iznimka su djeca koja se prvi put cijepe protiv gripe. Bez obzira na to, ovo možda nije dobra ideja za sve koji to misle napraviti jer možda ni nema dovoljno cjepiva.

#related-news_0

Još je jedan razlog zašto bi se sada trebali cijepiti protiv gripe, a ne kasnije, a to je imunitet stada. Ukratko, što je veći udio populacije koja je cijepljena, to će virus teže nekoga zaraziti. Ako se dovoljno ljudi cijepi rano prije nego što se virus gripe proširi, to bi moglo suzbiti ovu epidemiju. Ako se uz to svi budemo pridržavali i fizičkog distanciranja, to bi moglo rezultirati blagom sezonom gripe.

U svakom slučaju, konzultirajte se sa svojim liječnikom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.