Žuti iscjedak iz rodnice: Uzrok, simptomi i kada morate ginekologu?

Zdravlje 15. lis 202020:47 > 20:50
Izvor: Shutterstock

Iscjedak je tekućina koja sadrži vaginalni sekret i cervikalnu sluz. Najčešće se javlja kod ovulacije, dok ga neke žene u manjoj mjeri imaju i svakodnevno.

Može se javljati i u trudnoći, kod problema s hormonima ili kao posljedica infekcije. Ne treba odmah paničariti kod pojave iscjetka te se većinom radi o normalnoj pojavi. Ipak, važno je obratiti pozornost na boju i miris iscjetka, a žuti iscjedak iz rodnice može značiti pojavu bakterija ili pak neku drugu potencijalnu opasnost.

Kako prepoznati normalan iscjedak?

Normalan iscjedak osigurava da je rodnica žene zdrava, ali je i štiti od infekcija i iritacija koje nastaju zbog suhoće rodnice. Normalan iscjedak prepoznaje se po boji, ali i samoj teksturi. Obično je proziran ili bjelkast, a može biti ljepljiv ili vodenast. Ovisno u kojem je žena ciklusu, ovulira li ili čeka menstruaciju, tako se mijenja i sam iscjedak. Na primjer, prije menstruacije je nešto kremastiji, a može poprimiti i blago smeđu boju.

Ako iscjedak ima neugodan miris, promijeni boju ili osjetite bol ili svrbež, trebalo bi posjetiti ginekologa da se utvrdi o čemu se radi. Najčešći uzrok mogu biti bakterije, gljivice, posebice Candida albicans, spolne bolesti ili neki drugi, opasniji problem.

Koji su uzroci žutog iscjetka?

Iako se može raditi o normalnoj pojavi, isto tako žuti iscjedak može biti i znak infekcije. Nekada iscjedak poprimi svijetlo žutu boju zbog prehrane, točnije zbog određenih vitamina koji se unose u tijelo. Kada boja postane tamnije žuta, ili zelenkasta može se raditi o bakterijama ili pak spolno prenosivoj infekciji.

Ako se uz žuti iscjedak pojave i neki drugi simptomi kao što su svrbež, bol, peckanje pri mokrenju, neugodan miris, sirasta tekstura iscjetka ili krvarenje, vrijeme je za posjet ginekologu koji će onda s obzirom na stanje dati najbolju terapiju.

Iscjedak i spolne bolesti

Jedan od mogućih razloga zašto dolazi do žutog iscjetka neugodnog mirisa je trihomonijaza koju uzrokuje trihomonas vaginalis. Ova infekcija pogađa većinom mlade spolno aktivne žene, a moguće ju je dobiti i brisanjem tuđim ručnikom ili pak kupanjem u bazenima ili toplicama. Liječi se odgovarajućim antibioticima ili vaginaletama koje prepisuje ginekolog.

Još jedan razlog žutog iscjetka je i spolno prenosiva bolest klamidija koja nema nikakvih simptoma osim iscjetka. Ovo je ujedno i najraširenija spolna bolest koja zahvaća više žene nego muškarce, a također se liječi antibiotikom.

Žuti iscjedak u menopauzi

Nekada do iscjetka dolazi u tijelu prije menopauze kada se mijenja razina hormona, točnije estrogena, a to onda uzrokuje i određene promjene. Iscjedak u ovom slučaju može biti proziran, bijel, ljepljiv ili vodenast, a može poprimiti i smeđu boju i to je sasvim normalno.

Ipak, ako se pojavi žuti, zeleni ili sivi iscjedak najbolje bi bilo posjetiti ginekologa.

Kako spriječiti pojavu žutog iscjetka?

· pazite na higijenu

· koristite posebne sapune

· nosite samo pamučno donje rublje

· koristite zaštitu kod spolnih odnosa

· izbjegavajte mirisne higijenske uloške

Prije svega, najvažnije je paziti na higijenu. Koristite čiste ručnike, pazite da intimno područje perete ili posebnim sapunima koji su pH neutralni ili jednostavno samo vodom. Sapuni, odnosno gelovi za tuširanje koje koristite za ostatak tijela, sadrže mirise koji onda mogu utjecati na floru rodnice te uništiti dobre bakterije koje ju štite od pojave infekcija.

Nosite pamučno donje rublje koje upija vlažnost i može spriječiti nastanak infekcije. S obzirom na to da je iscjedak često simptom spolno prenosivih bolesti, vodite brigu da koristite prezervative, pogotovo s novim partnerima.

Još jedan razlog zašto dolazi do žutog iscjetka je i nošenje nekvalitetnih higijenskih uložaka. Izbjegavajte uloške s mirisom koji, baš kao i mirisni sapuni, mogu narušiti prirodnu ravnotežu bakterija u rodnici. Najbolji su ulošci izrađeni od organskog pamuka koji smanjuju pojavu iritacija.

Iako mnoge žene imaju svakodnevni iscjedak, žuti iscjedak iz rodnice može biti znak da je pravo vrijeme za posjet ginekologu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.