Upala srednjeg uha: Djeca često obolijevaju, a ovako ju možete izliječiti

Zdravlje 23. lis 202007:39 > 07:44
Shutterstock

Upala srednjeg uha pojavljuje se kod djece, odraslih, kao i kod životinja, ali ipak je najčešća kod djece. Glavni simptom je bol u uhu, a može biti popraćeno i temperaturom. Pojavljuje se kada virus ili bakterija uzrokuju upalu srednjeg dijela uha.

Postoji akutna upala srednjeg uha, kronična upala srednjeg uha i sekretorna upala koja najčešće dolazi nakon akutne upale.

Zašto dolazi do upale srednjeg uha?

Postoji više razloga zašto dolazi do upale. Često se pojavljuju kao posljedica infekcije dišnog sustava ili pak prehlade, alergije ili gripe, koja se potom proširi i na uho. Kada je Eustahijeva cijev, odnosno cijev koja povezuje srednje uho sa ždrijelom, začepljena i natečena, tekućina se počinje skupljati oko bubnjića.

Ovo će uzrokovati porast bakterija, a to onda dovodi do infekcije. Kod djece je Eustahijeva cijev uža i više vodoravna nego kod odraslih pa samim time lakše dolazi do začepljenosti.

Simptomi upale srednjeg uha

Neovisno o kojoj se vrsti upale radi, simptomi su otprilike isti. Oni su bol u i oko uha, iritacija, problemi sa spavanjem, temperatura, krvavi iscjedak ili pak iscjedak žute ili prozirne boje iz uha, problemi s ravnotežom, problemi sa sluhom, mučnina i povraćanje, proljev, loš apetit.

Kako spriječiti pojavu upale srednjeg uha?

Nekoliko je načina kako spriječiti pojavu upale kod djece.

· perite redovito svoje ruke i ruke djece kako se bakterije ne bi prenosile
· izbjegavajte zadimljene prostorije
· poboljšajte imunitet djece
· hranite dijete u sjedećem ili polusjedećem položaju, nikako u ležećem
· preporučuje se cijepljenje djece protiv gripe i pneumokoka

Akutna upala srednjeg uha

Ova vrsta upale nastupa brzo, popraćena je boli u uhu, naticanjem i crvenilom oko ušne školjke. Bol u uhu je upravo prvi znak akutne upale srednjeg uha. Osim njega, može se pojaviti i temperatura, smanjeni sluh, osjetljivost kože oko uha, a kod dojenčadi se pojavljuje i proljev.

S obzirom na to da je akutna upala srednjeg uha povezana s respiratornim upalama, simptomi mogu biti i kašalj i problemi s disanjem. Akutnu upalu srednjeg uha uzrokuje natečenost Eustahijeve cijevi do čega dolazi zbog alergija, prehlade, infekcije sinusa, dima cigarete ili pijenje u ležećem položaju kod dojenčadi, a dobivaju je najčešće djeca od tri do 36 mjeseci starosti.

Simptomi akutne upale uha

Simptomi su slični kao i kod obične upale uha. Kod djece, to su često plakanje, problemi sa spavanjem, bol u uhu, glavobolja, bol u vratu, osjećaj da je uho puno, temperatura, povraćanje, proljev, gubitak ravnoteže te gubitak sluha.

Liječenje upale uha

Akutna upala srednjeg uha liječi se najčešće samo lijekovima protiv bolova ili snižavanja temperature, određenim kapima ili toplim oblozima, a tek kasnije se daje antibiotik, ako se simptomi ne povuku.

Kronična upala srednjeg uha

Kronična upala je najčešći razlog zašto dolazi do gubitka sluha kod djece. Simptomi su nešto blaži nego kod akutne upale srednjeg uha, a oni su problemi sa spavanjem, osjećaj pritiska u uhu, bol srednjeg uha. Liječi se antibiotikom.

Sekretorna upala srednjeg uha

Skretorna upala pojavljuje se kao posljedica akutne upale. Odnosno, ako se akutna upala srednjeg uha nije do kraja izliječila te je Eustahijeva cijev stalno začepljena, stvara se sekret te dolazi do izljeva sekreta u srednje uho. Može trajati tjednima ili mjesecima. Iako nema nekih većih simptoma, karakterizira je osjećaj pritiska u uhu, a za ovu vrstu upale se ne preporučuju antibiotici.

Upala srednjeg uha pojavljuje se najčešće kod male djece. Potrebno ju je prepoznati na vrijeme i tražiti savjet liječnika te pratiti kako se bolest razvija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.