Svrbež uha: Uzrok, simptomi i kako liječiti ovu neugodnu pojavu?

Zdravlje 23. lis 202017:59 > 18:15
Izvor: Greg Wood / AFP

Je li vam se nekada dogodilo da vas svrbi uho i jednostavno ne prestaje?

Svrbež uha, točnije svrbež kanala u uhu koji povezuje vanjsko uho s bubnjićem, događa se svima. Razlozi ove pojave su raznoliki, a što god radili ne gurajte ništa u uho, jer to samo može pogoršati cijelu situaciju.

Zašto dolazi do svrbeža u uhu?

Do svrbeža dolazi zbog nekoliko razloga. Od onog najosnovnijeg, a to je neispravno čišćenje uha štapićem za uši, do nekih drugih, vanjskih faktora. Evo nekoliko razloga za svrbež uha:

• previše voska u uhu
• alergije
• psorijaza
• infekcija vanjskog uha
• slušni aparat

Svi u uhu imamo ušni vosak kojim tijelo čisti mrtve stanice kože i prašinu. Ipak, previše voska može uzrokovati svrbež. Nemojte slučajno koristiti štapić za uši jer tako možete vosak samo dodatno pogurati dalje u uho, a to onda izaziva nove neugodne probleme.

Drugi mogući problem koji uzrokuje ovu pojavu su alergije. Bilo da se radi o alergiji na određenu namirnicu ili pak na alergijsku reakciju na kozmetičke proizvode kao što su šampon, sprej za kosu ili možda farba za kosu. Osim toga, alergija može biti i na nakit, točnije naušnice od umjetnih materijala. Uho od alergije može pocrveniti ili svrbjeti.

Ako imate psorijazu ili bilo koji kožni problem, on se može odraziti i na ušima.

Infekcija vanjskog uha nastaje zbog bakterija ili virusa koji uđu u uho. Do infekcije može doći i na vrlo jednostavan način, kada u uhu ostane voda. Koliko puta vam se ovo dogodilo nakon plivanja ili tuširanja?

Slušni aparat može uzrokovati svrbež zbog plastike koja se nalazi u uhu. Može doći do alergije na sam materijal ili pak možete krivo postaviti aparat koji onda može uzrokovati bol i svrbež. Također, na slušnom aparatu se skupljaju bakterije pa ga je potrebno redovito čistiti.

Koji su simptomi svrbeža u uhu?

Osim svrbeža, uši kod ovog stanja mogu i boljeti te se koža s unutarnjeg dijela uha može početi guliti. Osim toga, može doći do temperature, iritacije, crvenila, naticanja ili curenja tekućine iz uha.

Ako se simptomi ne povuku ili se pak pogoršaju ili ako primijetite da vam je sluh oštećen, potražite savjet liječnika.

Kako liječiti svrbež uha?

Ako se radi o suhoći u uhu, pokušajte nakapati malo maslinovog, kokosovog ili baby ulja u uho. Ulja su također dobra i u spašavanju od previše voska u ulju, jer će otopiti vosak. Kod stanja kao što je psorijaza i slični kožni problemi, potrebno je posjetiti liječnika i pitati ga za terapiju. Nikako nemojte stalno češati uho jer ćete samo sve pogoršati. Osim što će vas još više svrbjeti, može doći do oštećenja bubnjića.

Što god radili kada osjetite svrbež uha, zaboravite na korištenje pamučnih vata, štapića za uši ili bilo kojih drugih sličnih stvari. Ako već i koristite nešto od toga, nemojte gurati u uho, već očistite samo vanjski dio uške. Ako svrbež ne nestaje nakon nekog vremena, posjetite liječnika koji će vam dati odgovarajuću terapiju ili će vam posebnom metodom isprati uho.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.