Giht: Simptomi, uzrok i kako liječiti ovu neugodnu bolest koja pogađa puno ljudi

Zdravlje 05. stu 202017:20 > 17:23
Pixabay

Giht je zajednički naziv za bolesti koje karakterizira nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima, što uzrokuje upalu, odnosno artritis i bol.

Ovo je čest i složen oblik artritisa koji može pogoditi svakoga, no najčešće se javlja u muškaraca. Glavni uzrok gihta je hiperuricemija – vrlo visoka koncentracija mokraćne kiseline u krvi, koja rezultira iznenadnim i jakim napadajima boli u zglobovima, nogama, hrskavicama i tetivama.

Zašto nastaje giht?

Giht se obično razvija zbog povećanog unosa hrane bogate purinima, tvarima koje se u organizmu razgrađuju do mokraćne kiseline koju bubrezi nekada ne mogu izlučiti.

Hrana bogata purinima su prvenstveno suhomesnati proizvodi, iznutrice, timus i plava riba, ali giht se može pojaviti i zbog prekomjerne konzumacije alkohola, manjih ozljeda, stresa ili kirurških zahvata. Giht se nekada zvala i „bolest bogatih” jer su si samo oni dubljeg džepa mogli priuštiti mesne proizvode i prerađevine.

Međutim, giht se može javiti i zbog nasljednih poremećaja razgradnje mokraćne kiseline, pojačane razgradnje krvotvornih stanica, razgradnje mišića ili liječenje citostaticima.

Simptomi gihta

Iako ga mogu imati i žene, najčešće nakon menopauze, gihtobično pogađa muškarce u srednjim godinama, a bolest se može manifestirati na nekoliko načina. U početku je razina mokraćne kiseline povećana, ali simptomi izostaju pa se giht može otkriti samo slučajnim laboratorijskim pretragama.

Ne liječeni giht kasnije uzorkuje urični artritis – upalu zgloba, najčešće palčanog zgloba na nozi koji otiče, vruć je, a koža iznad zgloba je crvena, sjajna i napeta. Bol se obično javlja noću, vrlo je neugodna i jaka te je i najmanji dodir posve neizdrživ. Kristali mokraćne kiseline mogu se javiti i u uhu i drugim hladnijim tkivima jer se lakše talože na hladnome pa su tako rjeđi u kralježnici, ramenu ili natkoljenici.

Osim oteknuća i bolova u zglobovima, giht također može izazvati vrućicu, groznicu i ubrzan rad srca, a svaki novi napadaj je jači i duži te posljedično dovodi do deformacije zgloba, oštećenja hrskavice i otežanog kretanja.

Također, kristali se mogu taložiti i u bubrezima i izazivati bubrežne kamence koji mogu izazvati još veće komplikacije i bol. U čak 40 posto slučajeva nastanak bubrežnih kamenaca prethodi artritisu.

Kako se liječi giht?

Ako se na vrijeme otkrije i liječi, giht se može spriječiti, ali ne liječeni giht prelazi u kroničnu bolest s trajnom deformacijom zglobova. Pacijentima bez simptoma kod kojih se otkrivena povećana razina mokraćne kiseline u krvi liječnik će preporučiti promjenu navika, a to vrijedi i za one koje su već imali napadaje.

Giht se prvenstveno liječi promjenom prehrane. Ona mora sadržavati više povrća, voća, žitarica, a manje crvenog mesa, mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda, kao i masnih sireva i konzervirane ribe. Svježa riba se preporučuje, ali umjereno, baš kao i jaja, mahunarke, grahorice i lisnato povrće.

Uz drugačiji jelovnik, giht se može držati pod kontrolom i posebnim terapijama lijekovima, redovitom tjelesnom aktivnošću te izbjegavanjem alkohola i cigareta.

Što je pseudogiht?

Još jedan oblik gihta je i pseudogiht, no od običnog gihta se razlikuje po vrsti kristala koji se talože u zglobovima. Dok kod se kod gihta pojavljuju kristali mononatrijeva urata, pseudogiht karakterizira taloženje kristala dihidrata kalcijeva pirofosfata.

Podjednako se javlja i kod žena i kod muškaraca, a uzrok mu je nepoznat. Međutim, može se pojaviti zbog nekoliko razloga – visoke razine kalcija u krvi, željeza u tkivima ili vrlo niske razine magnezija u krvi. Simptomi su pak različiti od običnog gihta: javlja se bol i oticanje koljena ili ručnog zgloba ili pak ukočenost zglobova na rukama i nogama, što liječnik može proglasiti reumatoidnim artritisom.

Liječenje pseudogihta može zaustaviti napadaje, ali nažalost ne i oštećenja zglobova. Bolove mogu zaustaviti nesteroidni lijekovi poput ibuprofena, a nekada je potrebna i liječnička intervencija. Iz zgloba se ukloni višak tekućine i uštrca kortikosteroidna kristalna suspenzija. Loša vijest je što se ova bolest, baš kao i giht ne može dugotrajno izliječiti već samo držati pod kontrolom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.