Inseminacija: Uspješnost nije velika, ali je postupak jednostavan i bezbolan

Zdravlje 11. stu 202017:11 > 17:15
Podijeli:
Izvor: Shuttesrtock

Inseminacija je najjednostavniji način za postupak potpomognute oplodnje. Ovo je vrlo stara metoda liječenja neplodnosti, a prvi put se spominje u 15. stoljeću.

Inseminacija je neinvazivna, a radi se s ciljem povišenja gustoće i kvalitete spermija u vrijeme ovulacije. Može biti intrauterina inseminacija, odnosno u maternici ili intratubarna inseminacija u jajovodu.

Kada se radi inseminacija?

Ova metoda potpomognute oplodnje primjenjuje se kod parova koji imaju manje probleme s neplodnosti. Uvjet za inseminaciju je neplodnost koja traje duže od godine dana ili za žene starije od 36 godina koja traje duže od šest mjeseci. Uzrok neplodnosti mora biti utvrđen, a može biti jedan od navedenih:

  • Blagi muški faktor
  • Cervikalni faktor
  • Neobjašnjena neplodnost
  • Blaga endometrioza
  • Sindrom policističnih jajnika
  • Dijagnoza ejakulatorne disfunkcije
  • Problematičan imunološki faktor

Inseminacija se primjenjuje u slučajevima kada je žena zdrava uz manje probleme, a muškarac ima veće probleme s ejakulatom. Žena treba imati uredne nalaze i prohodne jajovode te uredan nalaz ultrazvuka maternice. Inače, veći polipi ili miomi unutar maternice mogu sprječavati trudnoću.

Problem plodnosti kod muškaraca može predstavljati i mala količina spermija i malo pokretnih spermija. Ovo se dijagnosticira spermiogramom, a optimalni rezultati su ako muškarac ima više od pet milijuna pokretnih spermija za inseminaciju. No, trudnoća nije nemoguća čak i ako se radi samo o milijunu spermija, tako da je inseminacija moguća i kod lošeg nalaza spermiograma. Moguće je da se i kod partnera ne nađe niti jedan spermij, a tada se omogućava postupak inseminacije spermom nepoznatog davatelja.

Kako izgleda inseminacija?

Ova metoda potpomognute oplodnje može se raditi u prirodnom ciklusu žene bez lijekova, ali se ciklus može i modificirati uz pomoć injekcije HCG-a (humanog korionskog gonadotropina ili hormona trudnoće). Ciklus može biti i blago stimulirani što daje nešto veću uspješnost.

Početak procesa inseminacije je analizom uz ultrazvuk, nakon čega žena dobiva injekciju HCG-a. Na dan zahvata, koji je najčešće oko dan i pol nakon injekcije, ispire se partnerovo sjeme čime se koncentriraju pokretni spermiji, a odstranjuje tekućina u kojoj se nalaze.

Preporučuje se prethodna apstinencija barem tri dana prije zahvata. Nakon toga se sjeme kateterom unosi direktno u maternicu. Taj proces se događa na ginekološkom stolu tako da ginekolog stavlja instrument u rodnicu i prikazuje vrat maternice. Tada se unosi tanki kateter iz kojeg se istiskuje obrađeno sjeme. Inseminacija je bezbolna, ali mogući su osjećaji blagih grčeva poput menstrualnih.

Ostajanje u bolnici nakon inseminacije nije potrebno, ali se miruje barem pola sata nakon zahvata. Mirovanje povećava šansu za trudnoću. Žene obično dobivaju progesteron radi podrške.

Neki liječnici preporučuju spolni odnos istoga dana ili sljedeća dva dana. Test za trudnoću se može učiniti nakon 14 dana.

Uspješnost inseminacije

Brojke nažalost ne pokazuju veliku uspješnost inseminacije. Radi se tek o 10 do 12% no, ovo je ipak jedna od prvih metoda izbora kad se kod parova događa neplodnost.

Uspješnost inseminacije je najveća u prva tri postupka, a nakon šestog puta je jako malena. Stopa trudnoće iz inseminacije je veća kod žena u ranim tridesetima, oko 38%.

Inseminacija kod žena od 40 godina života je vrlo rijetko uspješna.

Ako ova metoda nakon nekoliko pokušaja ne bude uspješna, preporučuju se druge metode poput in vitrofertilizacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.