Smrdljivi vjetrovi: Zašto točno nastaju i kako ih jednostavno spriječiti?

Zdravlje 16. stu 202008:20 > 08:23
Izvor: Ilustracija

Vjetrovi su normalna pojava, a važni su jer se njima oslobađaju plinovi iz naših crijeva. Postoje tihi vjetrovi, bez mirisa, ali jednako tako postoje i oni koji se osjete i stvaraju nelagodu.

Nekoliko je razloga zašto se pojavljuju smrdljivi vjetrovi, a mogu upućivati i na neke veće opasnosti pa je važno obratiti na njih malo više pažnje.

Hrana bogata vlaknima

Poznato je kako određena hrana izaziva nadutost, ali i vjetrove. Jednako tako će određena hrana izazivati smrdljive vjetrove. Radi se o hrani koja sadrži puno vlakana. Ovdje spada povrće koje čak i dok se kuha ima neobičan miris. To su: brokula, šparoge, češnjak, kupus te kineski kupus. Kod ovakve hrane do smrdljivih vjetrova dolazi zbog sumpora koji se u većoj ili manjoj količini nalazi u spomenutom povrću.

Hrana koja sadrži rafinozu

Rafinoza je trisaharid kojeg čine fruktoza, glukoza i galaktoza. Nalazi se u šećernoj repi, grahu, kelju pupčaru, žitaricama, brokuli i kupusu. Ovaj složeni šećer je neprobavljiv. Rafinoza prolazi kroz tanko crijevo u debelo crijevo gdje je bakterije razgrađuju, stvaraju masne kiseline kratkog lanca, dolazi do nadimanja koje je razlog neugodnih vjetrova. Rješenje je namakanje graha u vodi noć prije kako bi se razgradila rafinoza i jedenje ovih namirnica u umjerenoj količini.

Intolerancija na hranu

Ljudi koji ne podnose određenu hranu, a ipak je pojedu mogu kasnije imati probleme s crijevima ili s vjetrovima. Ovo se recimo događa kod intolerancije na mlijeko, odnosno na laktozu iz mlijeka. Isto se događa i kod autoimune bolesti celijakije.

Zatvor

Vjetrovi koji smrde česti su kod zatvora. Zbog nemogućnosti pražnjena crijeva, sve se zadržava u crijevima, a onda se stvaraju bakterije  i rezultat su neugodni vjetrovi koji nekada mogu i izazvati neugodu ili bol u crijevima.

Lijekovi

Određeni lijekovi i antibiotici koji se uzimaju mogu utjecati na miris urina, stolice ili pak vjetrova. Antibiotici uništavaju dobre bakterije u trbuhu koje imaju važnu ulogu u održavanju zdrave probave. Bez tih bakterija može doći do smrdljivih vjetrova. Kako bi se ovo spriječilo, važno je uzimati probiotike koji sadrže dobre bakterije.

Infekcije probavnog trakta

Kada se u crijevima i probavnom traktu pojavi previše bakterija i to loših bakterija, rezultat mogu biti razne infekcije. Osim smrdljivih vjetrova, infekcije će uzrokovati i bol u abdomenu te proljev.

Unošenje previše zraka u organizam

Kod žvakanja žvakaćih guma ili pak konzumacije gaziranih pića može doći do povećane količine zraka koja ulazi u tijelu, a koja onda mora nekako izaći. U kombinaciji s drugim čimbenicima kao što su hrana bogata vlaknima ili pak hrana koja sadrži rafinozu, ovo može biti jako loša kombinacija. Odnosno puno vjetrova i to onih smrdljivih.

Kada bi trebalo posjetiti liječnika?

Kada smrdljivi vjetrovi postanu prečesti i dio svakodnevnice, a uz sebe imaju još neke opasne simptome, vrijeme je za posjet liječniku. Simptomi koji se javljaju su: grčevi u trbuhu, nadutost, vrtoglavica, povraćanje, proljev, krvava stolica, gubitak kilograma, temperatura te bol u mišićima.

Kako spriječiti smrdljive vjetrove?

Kako biste spriječili smrdljive vjetrove možete poduzeti nekoliko jednostavnih stvari:

  • Jedite manje porcije i jedite sporije kako biste izbjegli ulazak zraka u crijeva i stvaranje plinova
  • Uključite u prehranu probiotike ili pak jedite voće i povrće koje sadrži prebiotike
  • Izbjegavajte gazirana pića
  • Pijte više vode
  • Pratite koja hrana izaziva smrdljive vjetrove i smanjite unos te hrane

Smrdljivi vjetrovi normalna su pojava i događa se svima. Do njih može doći iz više razloga, a mogu se i spriječiti s nekoliko jednostavnih rješenja. Ne zaboravite koristiti probiotike za zdravlje crijeva i stvaranje dobrih bakterija. Kada se uz neugodne vjetrove pojave i još neki simptomi kao što su povraćanje ili proljev, posjetite liječnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.