Timpanometrija: Kako točno izgleda ovaj pregled uha i kako čitati timpanogram?

Zdravlje 16. stu 202015:31 > 15:35
Pixabay

Testiranje sluha ili timpanometrija koristi se kao metoda ispitivanja sluha kod djece i novorođenčadi, ali i odraslih. Ovo je pregled na koji liječnici šalju kada se pojavi sumnja na bolest uha ili gubitak sluha kod djece.

Sluh je ljudsko osjetilo koje nam pomaže prikupiti informacije iz okoline, a koje se šire poput zvučnih valova. Ljudi u uhu imaju živce koji vibracije pretvaraju u signale, a koje mozak pretvara u zvuk. Normalno je da sluh s godinama slabi zbog čega ga je važno zaštititi u mladosti. Iz tog razloga je pregled uha kod djece vrlo važno obaviti pravovremeno prilikom uočavanja zdravstvenih tegoba.

Što otkriva pregled uha?

Timpanometrija dodatno ispituje podatljivost bubnjića, a osobito je važna kod male djece jer pomaže u dijagnozi seroznog otitisa ili tekućine u srednjem uhu. Ovim pregledom može se pomoći dijagnosticirati povećani treći krajnik, a koji dovodi do nagluhosti kod djece.

Osim toga, zbog toga što provjerava tlak u srednjem uhu, može pomoći otkriti upalu srednjeg uha, postojanje tekućine u srednjem uhu, tumor, problem s Eustahijevom cjevčicom te probušeni bubnjić.

Kako izgleda timpanometrija?

Ovaj pregled uha je kratak i bezbolan te kod njega nema rizika zbog čega je primjeren kod male djece, ali izvodi se i kod odraslih. Timpanometrija nije metoda mjerenja sluha već provjera tlaka u srednjem uhu i njegovoj elastičnosti u dijelu sistema u kojem se nalazi bubnjić.

Pregled timpanometrije se provodi uz pomoć otoskopa kojim se pregledava slušni kanal. Prvi dio pregleda pokazuje postoje li strana tijela ili vosak na putu do bubnjića. Nakon toga se uvodi sonda s tri kanala – zvučnikom, mikrofonom i kanalom (timpanometrom) koji mijenja tlak. U tom trenutku osoba mora biti mirna bez pomicanja, ne smije govoriti niti gutati.

Pregled sa sondom u slušnom kanalu traje do dvije minute za oba uha.

Kako čitati timpanogram?

Nalaz nakon timpanometrije naziva se timpanogram, a on u obliku krivulje bilježi i prikazuje koliko se zvuka iz slušnog kanala odvija u bubnjić i vraća do mikrofona. Ako se tlak ne mijenja što je normalno kod zdravog uha, refleksija zvuka od bubnjića će biti mala. Krivulja će u tom slučaju imati oblik šatora ili slova A.

Drugi oblici krivulje mogu upućivati na negativan tlak, tekući sadržaj iza bubnjića ili probušeni bubnjić. U slučaju tekućine iza bubnjića, krivulja timpanograma bit će ravna. Ako je prag refleksa manji od 40 decibela, to uglavnom ukazuje na zamjedbenu nagluhost, dok izostanak refleksa upućuje na gluhoću.

Timpanometrija kod probušenog bubnjića se neće provoditi, kao niti ako postoje jasni vanjski znakovi upale srednje uha.

Kod drugih tegoba mogu se provoditi i drugi pregledi sluha poput audiometrije, govorne audiometrije, tonske audiometrije, mjerenje stapesnog refleksa te akumetrije.

Cijena timpanometrije se u privatnim poliklinikama plaća 150 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.