Artroskopija koljena: Kome je potrebna i koliko dugo traje oporavak bolesnika?

Zdravlje 23. stu 202014:31 > 14:36
Unsplash (ilustracija)

Artroskopija koljena je kirurška procedura na zglobu nakon koje je potreban kratak oporavak. Za razliku od klasične operacije koljena, kod ove su potrebna samo dva mala reza od pola centimetra.

Ova procedura pomaže da se uvede kamera s instrumentom za rješavanje ozljeda i oštećenja hrskavice, meniska i ligamenata.

Što je artroskopija koljena?

Ovaj kirurški postupak omogućuje specijalistu ortopedije da pregleda zglob bez velikih rezova kroz kožu i druga tkiva. Ova operacija koljena koristi se za dijagnosticiranje i liječenje problema s koljenom i drugim zglobovima.

Trebam li operaciju koljena?

Na artroskopiju koljena se češće odlučuju mlađi aktivni pacijenti i sportaši. Glavni razlog je kraće vrijeme oporavka. Na ovu operaciju uputit će se osobe koje trebaju riješiti:

  • ozljede meniska
  • uklanjanje ili popravak oštećenog meniska
  • ozljede stražnje i prednje ukrižene sveze
  • oštećenje zglobne hrskavice
  • situacije nakon prijeloma u području zgloba koljena
  • infekcije zgloba
  • artrofibrozu ili sindrom ukočenog koljena
  • upale promjene zgloba koljena poput artritisa i sinovitisa

Kako izgleda artroskopija koljena?

Radi se o endoskopskoj kirurškoj metodi što znači da se uvodi endoskop koji se koristi za proceduru. Glavna prednost artroskopije koljena je to što nema velikih rezova jer se zglob ne otvara u potpunosti.

Da bi liječnik radio artroskopiju, treba na zahvaćenom mjestu napraviti dva mala reza veličine do pet milimetara. Kroz to ubacuje artroskop, kameru sa svjetlom, u zglob koljena. Kamera tada pokazuje video snimku koju liječnik kirurg može gledati i tako napraviti dijagnostiku problema. Te snimke se koriste za vođenje kirurških instrumenata.

Kirurški instrument se također uvodi kroz tanke rezove veličine oko jednog centimetra. Kad bi se radila otvorena operacija koljena, rez bi bio mnogo veći. Anestezija kod artroskopije koljena je lokalna, što znači da je pacijent budan za vrijeme operacije. Moguća je i opća anestezija, a o tome će odlučiti anesteziolog. Najčešće se koristi spinalna anestezija.

Pacijent prije operacije koljena treba odraditi sve potrebne preglede i razgovor s liječnikom. Potreban pregled je radiološka MR snimka koljena. Osobi se tada objašnjava tijek, ali i oporavak nakon operacije koljena.

Oporavak nakon operacije koljena

S obzirom na to da se artroskopija koljena izvodi u lokalnoj anesteziji, pacijent je obično pušten kući istog dana i to nekoliko sati nakon procedure. Moguć je i boravak u dnevnoj bolnici, no na to će osobu uputiti liječnik, a isto ovisi i o tome gdje obavljate operaciju.

Bez obzira na to što je manji dio tkiva oštećen zbog manjih rezova, bolovi nakon artroskopije koljena se javljaju te je potrebno uzeti terapiju za bol. Već nakon popuštanja anestezije je moguće hodanje, no uz pomoć štaka. Hodanje nakon operacije koljena mora biti iznimno pažljivo.

U prvom tjednu nakon operacije potrebno je držati koljeno u povišenom položaju jer će u suprotnom noga oticati. Pacijent smije uzimati tablete za bol te stavljati hladne obloge. Bilo bi dobro lagano početi s vježbama jačanja muskulature i fleksibilnosti koljena već u prvom tjednu.

I u drugom tjednu nakon operacije koljena trebalo bi držati nogu na povišenom, ali i pomalo šetati. Nakon šetanja osoba bi trebala podići nogu na povišeno. Moguć je povratak na radno mjesto ako sjedite, no ako na radnom mjestu stojite, oporavak će duže trajati.

Vrlo važna je tjelesna terapija nakon operacije koljena uz fizioterapeuta te vježbe jačanja natkoljene muskulature. Dakako, terapija ovisi o tome koji je bio uzrok operacije. No, kako bi osigurali što kvalitetniji oporavak, nužno je držati se uputa liječnika te odraditi kontrolne preglede.

Cijena artroskopije koljena

Artroskopija koljena u privatnoj poliklinici ima cijenu oko 7.500 kuna. Cijena rekonstrukcije prednje ukrižene sveze uz šav meniska je oko 20 tisuća kuna. Cijena operacije koljena ovisi o poliklinici. Korisnicima dodatnog zdravstvenog osiguranja neka osiguranja pokrivaju troškove u cijelosti ili djelomično.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.