Opuštajuće masaže: Zašto su toliko dobre i kako se pravilno masirati kod kuće?

Zdravlje 27. stu 202010:13 > 10:15
Unsplash / ilustracija

Masaže su trljanje i gnječenje dijelova tijela, mišića i ligamenata rukama. Služe za ublažavanje boli, ali i napetosti, kao i za opuštanje te uklanjanje svakodnevnog stresa.

Postoji više vrsta masaža, a svaka ima svoju svrhu. Tako postoje sportske, medicinske, masaže vrućim kamenjem, masaže aromaterapijom, tajlandske masaže. Prije samog masiranja važno je pronaći pravog i dobrog stručnjaka – masera, a u nekim slučajevima se i sami možete izmasirati.

Zašto odabrati masažu?

Masaža može biti odličan način opuštanja tijela, ali i uma, a također će pozitivno utjecati i na raspoloženje. Masiranje može biti samo lagano pritiskanje, ali može biti urađeno i snažnim pritiskom. Masaže se često nude kao dio oporavka od ozljeda ili kao terapija kod raznih bolova i ukočenosti.

Masaže uklanjaju stres, napetost u tijelu i mišićima i bol. Masaže također pomažu i kod problema s probavom, glavoboljom, uklanjaju bolove u zglobovima i sportske ozljede. Masaže ne bi trebale biti bolne i neugodne, već bi trebale opuštati. Sama masaža najčešće traje oko 60 minuta, a po potrebi, ovisno o vrsti masaže, može trajati i dulje.

Koje su prednosti masaže?

Osim opuštanja, masaže mogu pomoći i kod brojnih problema. Masaže tako pomažu kod:

· Bolova u leđima i vratu

· Migrena

· Osteoartritisa

· Depresije

Kako se izmasirati kod kuće?

I sami se možete izmasirati i priuštiti si opuštajuću masažu u toplini vlastitog doma. Važno je samo paziti koliki pritisak kod masiranja koristite. Evo nekih dijelova tijela koje možete jednostavno izmasirati sami i trenutno, ali i dugoročno si olakšati bol.

Masaža vrata

Bol u vratu je česta kod velikog broja ljudi zbog lošeg držanja, kao i nepravilnog sjedenja. Kod masiranja vrata, treba paziti na nekoliko stvari. Prije svega, sjednite, opustite tijelo, a ramena udaljite od ušiju. Izravnajte vrat i leđa. Stisnite prstima bolno područje i pomičite prste kružnim pokretima u jednom, a potom i u drugom smjeru. Nastavite s masažom tri do pet minuta. Možete staviti i losion za tijelo ili ulje kako biste lakše masirali.

Masaža leđa

Drugi najveći problem su bolna leđa, točnije donji dio leđa. Masiranje je jednako jednostavno. Prvo sjednite na pod te prekrižite noge u turski sjed. Izravnajte leđa i stavite palce s obje strane krstačne kosti, odnosno trokutaste kosti na samom dnu leđa, iznad trtice. Pomičite palce kružnim pokretima gore-dolje po ovom području. Pritisnite malo jače gdje osjećate bol.

Napravite kratku pauzu pa nastavite s masažom. Ovu masažu možete izvoditi i na stolici, ali je važno da su vam noge na podu.

Masaža glave

Masaža glave može se raditi s mokrom ili suhom kosom, kao i bez ili uz pomoć ulja. Ako koristite ulja, pomoći može otopljeno kokosovo ulje ili pak maslinovo ulje. Možete ležati ili sjediti, kako se osjećate opuštenije. Prstima radite kružne pokrete, a krenite sa stražnje strane glave i kružnim pokretima idite prema naprijed, do čela, a potom ponovite istu radnju od naprijed prema iza. Ovu masažu možete raditi nekoliko puta.

Masaža stopala

Postoji više načina kako možete masirati stopala. Stavite desnu nogu preko lijeve noge i jednom rukom prste na nogama gurajte prema sebi, a drugom rukom pritisnite centar stopala i masirajte kružnim pokretima, koristeći jačinu pritiska koja vam najbolje odgovara. Isto ponovite i s drugom nogom.

Za masažu cijelog stopala jednostavno položite palčeve obje ruke na petu i pritisnite. Idući korak je povlačenje palčeva prema prstima noge, koristeći lagani pritisak. Pokušajte s obje strane koristiti jednak pokret i jačinu pritiska. Na isti način možete masirati i unatrag, prelazeći rukama od nožnih prstiju do pete.

Kod masaže stopala može pomoći i teniska loptica. Stavite lopticu na pod te stopalo položite na lopticu, tako da se loptica nalazi na samoj sredini stopala. Pritišćite stopalom lopticom naprijed nazad.

Koje su opasnosti masaža?

Kada se masirate trebali biste pripaziti na nekoliko stvari. Prije svega, kućna masaža je pogodna samo za slabije bolove, a također masaže bi trebalo izbjegavati ako imate frakture, opekline, otvorene rane, poremećaje krvarenja, tromboze, neke vrste osteoporoze ili rak.

U ovim slučajevima je potrebno prvo se konzultirati s liječnikom, a tek onda, ako je liječnik odobrio, probati s laganijim masažama. Ako za vrijeme ili nakon masiranja osjećate još veću bol, nemojte ponavljati masiranje.

Masiranje može pomoći kod bolova ili ozljeda, a jednako je dobro i za opuštanje i uklanjanje stresa. Opuštajuće masaže možete i sami izvesti doma, ali je važno pripaziti na nekoliko stvari te koristiti jačinu pritiska koja vam najbolje odgovora. Jednako tako, ako za vrijeme masiranja ili nakon masiranja osjećate bol, masaže možda ipak nisu najbolje rješenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.