Bolno koljeno: Što točno uzrokuje ovaj problem i kako ga izliječiti?

Zdravlje 27. stu 202014:09 > 14:13
Izvor: Unsplash (ilustracija)

Nesnosna i duga bol u koljenu može predstavljati velik problem, posebice ako se pojavljuje na svakodnevnoj bazi.

Bol kod čučanja, spuštanja ili najjednostavnijih dnevnih aktivnosti otežava život, ali tome tako ne mora biti. Postoje brojni načini kako riješiti bol u koljenu, no prije toga je potrebno otkriti uzrok boli u nogama.

Kako prepoznati bol u koljenu?

S obzirom na to da je zglob koljena jedan od najvećih na našem tijelu, ima gotovo najvažniju ulogu. Bol u koljenu može se pojaviti u svakoj dobi i kod svih spolova, no nešto je češća kod starijih ljudi i sportaša koji su skloniji ozljedama ovog dijela tijela. S obzirom na to da koljena nose našu težinu i imaju glavu ulogu kretanja, bolovi mogu doći od raznih uzroka, a ovo su ipak neki od najčešćih, ovisno o mjestu boli.

  • Bol u prednjem dijelu koljena – bolovi povezani s koljenskom čašicom
  • Bol unutar koljena – oštećenje medijalnog meniska, artritis ili oštećenje medijalnog ligamenta, tibijalni trakus, tendinitis
  • Bol u stražnjem dijelu koljena – nakupina intraartikularne tekućine, bekerova cista

Uzrok boli u koljenu

Bol se može pojavljivati ujutro, odmah nakon buđenja, prije spavanja, za vrijeme hodanja ili pomicanja. Budući da mjesto i vrijeme nastanka boli može pomoći pri dijagnozi, bilo bi dobro prilikom pregleda liječniku objasniti kada se bol pojavljuje. Ovo su najčešći uzroci boli u koljenu.

Osteoartritis ili artroza

Artroza je degenerativna bolest zgloba koja se prvo razvija na hrskavici ili koštanim dijelovima, a kasnije obuhvaća zglobnu čahuru i sveze. Pojavljuje se češće nakon 40 godine života, i to ranije kod muškaraca nego kod žena. Osteoartritis uzrokuje bol u koljenu, a nastaje prvenstveno zbog starosti i nepravilnog držanja tijela, prekomjerne težine ili naprosto opterećenosti koljena.

Bol u koljenu kod artroze nastaje pri opterećenju, pri hodanju po stepenicama, a kasnije se može pojaviti i u mirovanju. Simptomi osteoartritisa su i škripanje u zglobu pri pokretu, ukočenje zgloba i deformacija. Liječenje se odvija terapijama.

Skakačko koljeno

Ova bol u koljenu češće se javlja kod sportaša koji zbog skakanja uzrokuju sindrom prenaprezanja u području patelarnog ligamenta. Patela je inače čašica koljena koja može uzrokovati bol u ovom slučaju. Zbog neravnoteže mišićnih skupina koje djeluju na koljeno stvaraju se manje traume i naposljetku oštećuju patelu i tako uzrokuju bol u koljenu. Liječenje se provodi terapijama, a prevenira istezanjem i zagrijavanjem prije tjelovježbe.

Kako liječiti bol u koljenu?

Bolovi u koljenu liječit će se ovisno o tome koji je uzrok boli, a tek u težim slučajevima je potrebna operacija. Klecanje koljena, bol pri pokretu i ograničenost pokreta otežava svakodnevno ponašanje zbog čega je važno što prije liječiti bol u koljenu. Prije liječenja treba razmisliti o tome kako prevenirati bol, a ovo su neki od načina:

  • Smanjiti suvišne kilograme
  • Svakodnevno se kretati
  • Jačati mišiće nogu
  • Ne sjediti prekriženih nogu
  • Razgibavanje i zagrijavanje prije treninga

Liječniku se trebate obratiti ako ne možete prebaciti težinu na jednu nogu, ako primijetite oticanje koljena, ako ne možete u potpunosti izravnati nogu te ako je bol u koljenu dugotrajna i bez smanjivanja intenziteta.

Liječnik će prvo napraviti fizikalni pregled, a onda po potrebi i snimke koljena. Kad se utvrdi veličina ozljede i vrsta boli, pokreće se daljnje liječenje. Ako se radi o ozlijedi koljena koristit će se imobilizacija gipsom, a kod najtežih bolova koljena preporučit će se artroskopski kirurški zahvat, pa čak i zamjena dijela ili čitavog koljena endoprotezom. Ovo se popularno naziva i umjetno koljeno.

Kod boli se mogu koristiti antireumatici, analgetici i kortikosteroidi s anestetikom te hijaluronska kiselina koja podmazuje zglob koljena. Veliku važnost ima fizikalna terapija koja omogućava čuvanje mišića i smanjuje pritisak na bolno koljeno. U slučaju dugotrajnih bolova i nakon terapije, preporučit će se neka kirurška metoda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.