Cervikalni sindrom: Zašto nastaje, koji su simptomi i kako ga izliječiti?

Zdravlje 04. pro 202008:29 > 08:34
Podijeli:
Izvor: Pexels

Cervikalni sindrom je niz poremećaja koji uzrokuju promjene na vratnoj kralježnici i mekom tkivu koje je okružuje.

Glavni simptom ovog sindroma je bol u vratu koji nastaje zbog godina lošeg držanja ili pogrešnog sjedenja na radnom mjestu. Sindrom najčešće pogađa odraslu populaciju. Postoji nekoliko načina kako se riješiti boli i popraviti držanje.

Kod koga se pojavljuje cervikalni sindrom?

Bolan vrat, kao i bolna leđa jedni su od najčešćih problema mnogih ljudi. Ovo je prije svega zbog nepravilnog položaja tijela, nepravilnog sjedenje, premalo kretanja te stalnog pogrbljenog vrata za vrijeme gledanja u mobilni telefon ili u druge ekrane. Vratna kralježnica sastoji se od sedam cervikalnih kralježaka, a vrlo je osjetljiva na razne ozljede te često dolazi i do cervikalnog sindroma.

Jedno je istraživanje provedeno na 25 pacijenata s cervikalnim sindromom zaključilo kako je većina pacijenata ženskog spola, starosti između 39 i 54 godine koji rade sjedilački, uredski posao. Bol je kod ljudi varirala od slabe, akutne do nepodnošljive, a pokazalo se kako su određene vježbe i metode fizikalne terapije pomogle u suzbijanju boli.

Što uzrokuje cervikalni sindrom?

Cervikalni sindrom i bol u vratu uzrokuje krivo držanje, sjedenje, ali i trauma kao što je trzajna ozljeda cervikalne kralježnice nastala prilikom udarca ili automobilske nesreće. Osim toga, glavni uzrok je nepravilno držanje, pogrešno spavanje, nedovoljno kretanja ili problemi s diskom vratne kralježnice.

Simptomi cervikalnog sindroma

Najčešći simptom je bol u području cervikalne kralježnice koja se može pojaviti i u ramenima, leđima te niz jednu ili obje ruke. Osim boli, ovaj sindrom uključuje i napetost mišića na stražnjem dijelu vrata, ukočenost vrata, smanjenu pokretljivost vrata, ali i smetnje u predjelu glave kao što su zujanje u ušima, zamagljen vid, glavobolja, vrtoglavica ili umor.

Osim fizičkih, kod cervikalnog sindroma dolazi i do problema u životu zbog nemogućnosti obavljanja svakodnevnih radnji, a s vremenom može doći i do anksioznosti i depresije.

Simptomi se pogoršavaju za vrijeme spavanja, pogotovo kada pacijenti spavaju na krivom jastuku, točnije kada spavaju na dva jastuka što uzrokuje fleksiju vrata (vrat se pomiče prema naprijed) ili kada spavaju bez jastuka gdje ne postoji potpora za vrat. Kod žena se simptomi pogoršavaju za vrijeme menstruacije.

Kako se dijagnosticira cervikalni sindrom?

Kod pojave dugotrajnije boli u vratu potrebno je posjetiti liječnika koji će tražiti daljnje pretrage. Najčešće će to biti rendgen kralježnice kao i magnetska rezonanca vratne kralježnice. Ovime će se najbolje vidjeti položaj same kralježnice i u čemu je problem te kakve vježbe treba raditi kako bi se ispravio položaj.

Kako se liječi cervikalni sindrom?

Ovaj sindrom kao i sama bol se mogu tretirati fizikalnim terapijama i posebnim vježbama za ispravljanje položaja tijela. Najvažnije je izvoditi dobivene vježbe svakodnevno kako bi se ojačali mišići vrata te popravila cirkulacija. Redovite aktivnosti i vježbanje će također bitno pomoći, a plivanje može imati velikog učinka.

Ovdje je važno plivati leđno kako bi vratna kralježnica bila u neutralnom položaju. Jednako tako može pomoći i vježbanje manipulacijom, ali i mijenjanje određenih položaja tijela u svakodnevnim radnjama.

Na primjer, pazite da uvijek sjedite ispravnih leđa, ne čitajte u krevetu i ne savijate vrat kod tipkanja na mobilnom telefonu. Važno je da mobitel, ekran računala ili knjiga uvijek budu u razini očiju.

Cervikalni sindrom je naziv za niz stanja koja uzrokuju bol u vratu, a rezultat su lošeg položaja tijela, pogrešnog spavanja ili sjedenja te ozljeda. Ipak, postoji nekoliko načina kako si pomoći.

Određene vježbe mogu pomoći u pravilnijem položaju vrata, čime će nestati bol. Pomoći mogu i anelgetici koje je pripisao liječnik, po potrebi stavljanje hladnih ili toplih obloga, ali i medicinska masaža koja će opustiti zategnutost područja oko vrata i smanjiti bol.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.