Akne na bradi: Mogu ukazivati na probleme s hormonima, evo kako ih se riješiti

Zdravlje 09. pro 202008:03 > 08:08
Pexels

Akne na cijelom licu najčešće se pojavljuju u pubertetu i obično traju do ranih dvadesetih, no akne na bradi mogu biti konstantan problem i kasnije, u zreloj dobi.

Akne obično nisu uzrokovane lošom higijenom, već hormonalnim promjenama, lošom prehranom ili pak osjetljivosti lojnih žlijezda na neke hormone. One mogu biti i nasljedne – ako je netko u vašoj bližoj obitelji imao problema s aknama, postoji velika mogućnost da ćete ih imati i vi.

Akne su zapravo bolest kože koja nastaje zbog pojačanog izlučivanja loja i poremećaja keratinizacije, kada se u folikulu dlake nakupljaju odumrle epitelne stanice i sebum. One stvaraju povoljne uvjete za razvoj bakterija te posljedično komedona.

Zašto nastaju akne na bradi?

Upalni procesi na određenim dijelovima lica mogu imati različite uzroke. Akne (prištići ili bubuljice) na bradi vrlo su česte, kako kod tinejdžera, tako i kod ljudi u zreloj dobi. Mnoga istraživanja tvrde da su akne na bradi i čeljusti povezane s hormonima, osobito u žena, i to najčešće zbog povećane razine testosterona koji stimulira raj lojnih žlijezdi.

Akne na bradi javljaju se u ovulaciji i prije mjesečnice i to posebice kod žena koje i inače imaju neredovite mjesečnice, pate od sindroma policističnih jajnika ili su ušle u menopauzu.

Osim toga, na pojavu ovih akni može utjecati i način na koji se hranite, odnosno zdravlje vaših crijeva. Ako jedete previše ugljikohidrata, šećera ili mliječne proizvode s dodanim hormonima, to može poremetiti vaše hormone i uzrokovati akne.
Neki lijekovi također mogu izazvati akne na bradi – to su obično kontracepcijske tablete, kortikosteroidi ili pak antidepresivi.

Kada akna na bradi nije akna?

Ponekad je ono što izgleda kao akna zapravo sasvim nešto drugo. Ako na bradi i čeljusti imate hrpu sitnih crvenih prištića, moguće je riječ o rozaceji. To je česta kožna bolest i karakterizira ju stalno crvenilo lica i vidljive krvne žile. Na koži sklonoj rozaceji tako se mogu pojaviti izbijanja koja izgledaju baš poput akni.

Još jedan uzrok prištića na bradi su urasle dlačice. One se češće pojavljuju kod muškaraca zbog brijanja, ali mogu se pojaviti i kod žene sklonima dlakama po licu.

Pixabay

Kako spriječiti i liječiti akne na bradi?

Prištići na bradi se u većini slučajeva mogu riješiti uz malo truda kod kuće.

Od velikog značaja je redovito i temeljito čišćenje lica neagresivnim čistilicama koje ne isušuju kožu te upotrebom kozmetike koja sadrži aktivne sastojke koji djeluju na upalne procese poput salicilne ili retinoične kiseline te prirodnih pripravaka – ulja čajevca ili lješnjaka i cinkove masti, dok će ružina vodica umiriti iritacije, smanjiti crvenilo i zaustaviti rast bakterija.

No, ako su akne na vašoj bradi puno ozbiljnije, veće i nikako ne prolaze, trebat ćete zakazati pregled kod dermatologa. On će napraviti procjenu i prepisati vam kreme, lijekove ili tretmane koji bi vam mogli pomoći:

• gelove, kreme ili masti na bazi benzoil-peroksida ili salicilne kiseline
• antibiotike koji će smanjiti bakterije na koži
• kontracepcijske pilule za regulaciju hormona
• lasersku ili svjetlosnu terapiju
• kemijski piling

Što nam govore prištići na drugim dijelovima lica?

Osim na bradi, akne izbijaju i na drugim dijelovima lica, a iz njihovog “rasporeda” možete otkriti što ne valja u vašem organizmu. To se zove mapiranje lica koje se već od davnina koristi u kineskoj medicini.

Akne na čelu tako upućuju na probleme s jetrom i probavnim traktom, ali mogu upućivati i na to da koristite neadekvatan šampon za kosu.

Akne na obrazima pojavljuju se zbog prislanjanja prljavog ekrana mobitela na njih, korištenja nečistih kozmetičkih kistova, ali mogu sugerirati i na bolest pluća, posebice ako ste pušač.

Ako vam se akne pojavljuju uz rub kose, možda nedovoljno temeljito uklanjate šminku na tom dijelu ili taj dio zanemarujete tijekom pranja kose.

Akne na nosu iznad obrva govore da ste previše izloženi stresu i zbog toga vam divljaju lojne žlijezde. Uz njih se mogu pojaviti i miteseri kojih s možete riješiti domaćim maskama.

Dodatni savjeti za sprječavanje pojave akni

Kako biste spriječili pojavu akni i prištića, lice nikada ne dirajte prljavim prstima i ne istiskujte prištiće koliko god vam je to privlačno. Redovito perite kistove i spužvice za nanošenje šminke jer se na njima svakodnevno talože bakterije i mrtve stanice kože. Isto tako, ne zaboravite redovito čistiti i četku za kosu – i ona dodiruje lice kad se češljate te prenosi nečistoću na lice.

I za kraj, češće mijenjajte jastučnicu na kojoj spavate jer često nismo ni svjesni koliko se sebuma i bakterija na njoj taloži svake noći!