Liječnici otkrili 4 zastrašujuća simptoma koji su najčešće potpuno bezopasni

Zdravlje 21. sij 202314:20
Izvor: Shutterstock / Ilustracija

Postoje simptomi koje nikako ne biste smjeli ignorirati, ali i oni koji djeluju zastrašujuće, a zapravo su potpuno bezopasni. U nastavku donosimo četiri takva.

1. Kratkoća daha

Bez sumnje je jako strašno kad ne možete udahnuti. “Kratkoća daha može biti zabrinjavajuća i neugodna za brojne ljude i misle da se radi o problemu povezanom sa srcem”, rekao je liječnik Mahmud Kara, dodavši da je s vašim srcem najvjerojatnije sve u redu.

“Najčešći uzrok kratkoće daha su stanja koja nisu nimalo ozbiljna, poput postnazalnog dripa, refluksa kiseline ili napada panike”, objasnio je liječnik.

Međutim, ukoliko mislite da je nešto ozbiljno, svakako kontaktirajte svoga liječnika.

2. Bol u prsima

“Slično kao i kratkoća daha, bol u prsima može biti alarmantna jer velika većina odmah pomisli na srčani udar. Ipak, baš kao i kod kratkoće daha, češći uzroci boli u prsima su mišićno-koštana bol, napadi panike ili refluks kiseline”, rekao je Kara.

Ipak, s klinike Mayo poručuju da ako iskusite neobjašnjivu bol u prsima, pozovite Hitnu. “Ne gubite vrijeme na strah od blamaže ako se ne radi o srčanom udaru. Čak i ako je uzrok neki drugi, liječnih vas odmah mora pregledati”, poručuju.

3. Lupanje srca

Kao i bol u prsima, lupanje ili preskakanje srca može biti alarmantno. Ali kao i kod boli u prsima, lupanje srca nije uvijek pokazatelj problema sa srcem.

“Često sam imao iskustva u kojima su pacijenti osjećali palpitacije u kontekstu tjeskobe, pa su otišli na hitnu pomoć i utvrdili da imaju napadaj panike”, rekao je psihijatar Bruce Bassi.

“Palpitacije mogu biti uzrokovane brojnim razlozima koje liječnik hitne pomoći ne bi označio zabrinjavajućima, poput preuranjene kontrakcije atrija”, rekao je on za Best Life.

“Naravno, ako su simptomi novi, mijenjaju se ili su povezani s drugim simptomima, otiđite na pregled”, dodao je.

4. Utrnulost ili trnci u rukama i nogama

“Utrnulost i/ili slabost na jednoj strani tijela često mogu biti pokazatelj moždanog udara, zbog čega ljudi pogrešno zamijene utrnulost ili trnce u ekstremitetima (npr. prstima ili stopalima) sa simptomima moždanog udara”, kaže dr. Kara. Međutim, “u većini medicinskih događaja koji nisu ozbiljni, ova utrnulost ili trnci mogu biti povezani s perifernijim neurološkim stanjima, poput uklještenja živca.”

“Ako ste zabrinuti zbog bilo kojeg zdravstvenog simptoma, najbolje je da se odmah posavjetujete s liječnikom”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar