Pluton prekriva mnogo više leda nego što se mislilo

Znanost 31. sij 201608:24 > 08:28
Izvor: REUTERS/NASA/JHUAPL/SwRI

Površinu Plutona prekriva mnogo više leda nego što su znanstvenici prvotno mislili, prenosi CNN pozivajući se na američku svemirsku agenciju NASA-u.

Patuljasti planet prekriven je velikom količinom leda, što se sada može vidjeti na novoj karti agencije NASA napravljenoj na osnovi nanovijih podataka sa sonde Novi horizonti (New Horizons). 

Ta je karta preciznija od stare verzije napravljene korištenjem podataka sa sonde Novi horizonti i njenog “povijesnog leta” iz 2015. Prethodna je karta imala manu jer su površine sa zaleđenom vodom bile maskirane slikom zaleđenog metana, tako da je prikazivala jedino površine s velikom količinom leda.

Znanstvenici su u prikupljanu podataka predstavljenih na novoj karti koristili nove metode, koje su podrazumijevale spajanje dvije vrste infracrvenih slika nastalih snimanjem specijalnim instrumentima, s udaljenosti od nešto više od 100.000 kilometara.

Iako je poznato da je Pluton ledeno kraljevstvo i da su na patuljastom planetu uočena dva ledena vulkana (kriovulkani), znanstvenici iz NASA-e smatraju da je ovo značajno otkriće.

Prema novoj karti manje količine zaleđene vode pronađene su i na Sputnik Planumu na zapadnom dijelu Plutona. 

Sonda Novi horizonti je poslije prolaska pored Plutona krenula u novu misiju miljunima kilometara s druge strane patuljastog planeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.