Globalna studija pokazala kako se boriti s visokim tlakom

Znanost 04. tra 201611:56 > 12:00
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Pacijenti s visokim krvnim tlakom smanjit će si rizik od srčanog ili moždanog udara za 40 posto ako s antihipertenzivima uzimaju i statine, lijekove protiv kolesterola, pokazala je velika globalna studija.

Rezultati kliničkog istraživanja na 12 tisuća pacijenata sugeriraju da bi liječnici pacijentima s visokim tlakom bez povijesti srčanih ili moždanih udara trebali u terapiju dodati i statine.

Podaci su prezentirani tijekom vikenda na godišnjem skupu američkih kardiologa u Chicagu.

U studiji su sudjelovali muškarci stariji od 55 i žene starije od 60 godina s namjenje jednim rizičnim faktorom za bolest srca, poput pušenja ili pretilosti.

“Hipertoničari su imali nedvojbenu korist od otga što su istodobno uzimali statine i lijekove za sniženje krvnog tlaka”, rekao je dr. Salim Yusuf, profesor kardiologije na sveučilištu Ontario, koji je nadgledao studiju.

Pacijenti sa sistoličkim tlakom 140 ili višim imali su 40 posto manji rizik od srčanog ili moždanog udara u šestogodišnjem razdoblju uzimajući istodobno oba lijeka, pokazala je studija.

Za ljude s normalnim sistoličkim tlakom (120) ili nižim smanjenje rizika iznosilo je 25 posto.

Yusuf je rekao da rezultati pokazuju da bi pacijentima s visokim tlakom i umjerenim rizikom od srčanog ili moždanog udara trebalo “pod normalno” istodobno prepisati antihipertenzive i statine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.