NASA otkrila 1284 novih planeta izvan Sunčeva sustava

Znanost 10. svi 201621:49 > 21:52
Izvor: Pixabay

NASA je otkrila 1284 novih planeta izvan Sunčevog sustava (egzoplaneta) specijalnim teleskopom Kepler i tako udvostručila broj već otkrivenih i potvrđenih planeta, objavila je u utorak američka svemirska agencija.

Šefica NASA-ine znanstvene ekipe Ellen Stofan je rekla da to daje nadu da ćemo otkriti planet sličan Zemlji. Astronomi su 99 posto sigurni da su tih 1284 egzoplaneta planeti, a ne neki svemirski objekti. Kepler je također utvrdio 1327 drugih kandidata za status planeta za što su potrebne dodatne analize. Među blizu 5000 egzoplaneta ukupno otkrivenih do sada je za 3200 potvrđeno da su planeti, od kojih 2325 su pronađene teleskopom Kepler, precizira NASA u priopćenju.

“Prije lansiranja Keplera nismo znali ima li puno ili malo egzoplaneta i sada se čini da bi moglo biti više planeta nego zvijezda”, rekao je Paul Hertz, direktor odjela astrofizike u NASA-i. Te informacije će voditi buduće misije u otkrivanju jesmo li sami u svemiru, dodao je. Kepler lansiran 2009. je istražio 150.000 zvijezda kako bi pronašao znakove planeta u orbiti, posebice onih koje se nalaze na idealnoj udaljenosti kako bi voda bila u tekućem stanju i potencijalno omogućila razvoj života.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.