Prekrasna greška znanstvenika iznjedrila novu nijansu plave

Znanost 05. srp 201622:34 > 22:46
Izvor: wikipedia, Jtangosu

Što se dobije ako se pomiješa mangan oksid, itrij i indij, te se zagriju na temperaturu od preko 1.000 stupnjeva Celzija? Novu nijansu plave, koja je greškom nastala u laboratoriju Sveučilišta u Oregonu.

Kako prenosi portal MentalFloss, 2009. godine profesor Sveučilišta u Oregonu Mas Subramanian vršio je eksperiment kako bi napravio novi materijal, namijenjen za elektroniku.

Tijekom eksperimenata, umjesto novog materijala napravljena je izrazito intenzivna nijansa plave boje. Nazvana je “YInMn” plava, pigment koji će od ove godine biti i u prodaji.

Kako se navodi, ioni mangana apsorbiraju crveni i zeleni spektar svjetlosti, pa boja koja je ovako napravljena ima intenzivnu nijasnu koja ne blijedi u ulju ili vodi.

“Sastojci od kojih je napravljen su dugo poznati, ali nikome nije palo na pamet napraviti pigment od njih”, naveo je Subramanian.

On je dodao da ova boja nije opasna, a obzirom da može reflektirati i infracrvenu svjetlost, mogla bi se koristiti za krovnu strukturu, čime bi se zgrade “prirodno hladile”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.