Čuvajte se nove prevare, lažirat će vam plavi ekran smrti

Znanost 27. lis 201613:22 > 13:25
Izvor: YouTube

U posljednje vrijeme računalima diljem svijeta kruži prevara vezana za Windows OS i tehničku podršku. Korisnicima se prikaže lažni plavi ekran smrti (BSOD) preko kojeg korisnik onda vidi broj za tehničku podršku koji valja zvati. Naravno, na pozivu će se od korisnika tražiti novac za popravak situacije.

Microsoft upozorava na ovaj maliciozni komad softvera koji se širi internetom, a poznat je i pod imenom Hicurdismos. U pravilu je riječ o lažnoj instalacijskoj datoteci za Microsoft Security Essentials koja možda ne može prevariti iskusne korisnike računala, no mnogi itekako padaju na trik.

Lažni BSOD koji korisnici onda vide na računalu prilično je vješto izveden. On sakrije kursor miša i onemogući Task Manager pa korisnik može pomisliti da je bespomoćan te da uistinu mora zvati broj prikazan na zaslonu računala. Pravi BSOD prikazuje dio tehničkih podataka vezanih za rušenje sustava bez ikakvog broja za pozivanje.

Zanimljivo je i to da korisnik koji preuzima problematičnu datoteku dobiva višestruka upozorenja preglednika koja se ne mogu vidjeti ako je datoteka ispravna ili iz provjerenog izvora, prenosi tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook | Instagram.