Arktik se topi: Sjeverni pol topliji 20 stupnjeva nego inače

Znanost 20. stu 201612:00 > 12:07
Izvor: REUTERS/Anna Filipova

Na Arktiku je vrijeme za dugu polarnu noć, razdoblje kada ocean postane beskonačna pustinja leda. Međutim, ove jeseni je bitno drugačije.

Temperatura je čak 20 stupnjeva viša od uobičajene. Umjesto -25 stupnjeva, sada je tamo pretoplih -5 stupnjeva.

Osim toga, količina leda koji prekriva ocean je na rekordno niskom nivou. Količina leda dostigne minimum u rujnu, nakon čega se on obnavlja. Ove godine led se formira, ali ne tako brzo kako bi trebalo.

Na ovoj snimci možete vidjeti kako arktički led “nestaje” u posljednjih 25 godina:

Stručnjaci su iznenađeni zbog ovakvih rezultata.

“Oko 20 stupnjeva je toplije nad cijelim oceanom oko Arktika, dok se u isto vrijeme događaju “hladne anomalije” sličnih jačina na sjevernom dijelu Azije”, rekao je Jennifer Francis, stručnjakinja za Arktik sa Sveučilišta Rutgers.

Ne zna se koje će biti posljedice ovako tople jeseni nad Arktikom, no stručnjaci se slažu da je čitava situacija prilično “ekstremna”.

“Jačina i trajanje ovih temperaturnih anomalija je veoma neobična. Varijacije u temperaturi na Arktiku su česte, pogotovu ttijekom hladnog perioda. Ali trajanje ovog “toplog vala” na Akrtiku, koji prati “hladni val” u Sibiru je neobično”, pojašnjava Zack Labe, doktorant sa Sveučilišta u Kaliforniji koji se bavi proučavanjem Arktika.