Znanstvenici dokazali: Djed Božićnjak nije sa Sjevernog pola

Znanost 25. pro 201614:28 > 14:32
Izvor: REUTERS/Pawel Kopczynski

Ako je vjerovati znanstvenim izračunima sa Sveučilišta u Lundu, fiktivni lik Djeda Božićnjak bi trebao živjeti na sjeveru Švedske, a ne na Sjevernom polu.

Znanstvenici sa švedskog Sveučilišta Lund satelitskim snimkama pokušali su pronaći centralno mjesto Zemlje. Analizirajući kretanja ljudi po cijelom svijetu, kao i prateći izmjene doba dana i noći, izračunali su da bi gradić Jokkmokk na sjeveru Švedske bio idealn za sjedište Djeda Božićnjaka.

“Ovaj podatak je možda za neke iznenađujući, ali ako pogledate šire, možete bolje razumijeti. Ideja da bi Djeda Božićnjak trebao živjeti na Sjevernom polu potpuno je pogrešna”, rekao je znanstvenik Ola Hall sa Sveučilišta Lund.

Wikipedia

 Znanstvenici dodaju kako bi Djedica upravo iz Jokkmokka mogao ‘ravnomijerno’ podijeliti darove.

Izmišljeni komercijalni lik Djeda Božićnjaka poznat je širom svijeta u brojnim kulturama. Njegov lik oživljava za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a karakterizira ga pregršt poklona koju noću raznosi djeci, bacajući ih kroz dimnjak. Budući da je prikazan kako leti na sankama koje vuku sobovi, vjeruje se da je Djeda Božićnjak sa Sjevernog pola.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.