Oprez! Kruži zlonamjerni softver koji zaključava mobitele

Znanost 18. sij 201713:56 > 14:05
Izvor: REUTERS

Policije apelira da na mobitele instalirate samo aplikacije sa službenih trgovina te da za mobilno bankarstvo ne koriste uređaje na kojima su modificirane sigurnosne postavke, odnosno 'rootane' uređaje.

Policija je upozorila građane da se educiraju o zaštiti od zlonamjernih softvera jer u posljednje vrijeme primaju sve veći broj prijava građana kojima su tzv. malveri zaključali pristup mobilnim telefonima, a za ponovni se pristup traži ‘otkupnina’.

“U posljednje vrijeme policija zaprima sve veći broj prijava građana kojima je malver (zlonamjerni softver) zaključao pristup na mobilnim telefonima. Kako bi se ponovo otključao pristup mobilnom telefonu, od vlasnika telefona traži se otkupnina kako bi im počinitelji dozvolili ponovni pristup”, priopćeno je iz policije.

“Iz navedenog razloga još jednom pozivamo građane na oprez te da se što više educiraju o zaštiti od zlonamjernih softvera kako bi maksimalno zaštitili svoje podatke i u potpunosti onemogućili bilo kakvu zlouporabu podataka putem mobilnih telefona”, izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici”, naglašavaju iz policije.

Korisnicima preporučuju da na mobitele instaliraju samo aplikacije sa službenih trgovina te da za mobilno bankarstvo ne koriste uređaje na kojima su modificirane sigurnosne postavke, odnosno ‘rootane’ uređaje, jer se na taj način puno lakše zaobilaze sigurnosne kontrole. Isto vrijedi za korištenje nezaštićenih javnih wi-fi mreža, kažu u policiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.