Špijuniranje koje ne sprječava ni najjača lozinka

Znanost 25. sij 201715:21 > 15:35
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic

Milijuni Facebook korisnika širom svijeta pokušavaju zaštititi svoje profile kompliciranim lozinkama koje je teško 'probiti', ali ni najbolja lozinka ne može nekoga zaštiti od njegovih najbližih – partnera, obitelji i prijatelja.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta British Columbia u kojem je sudjelovaloviše od 1.300 ljudi pokazalo je da je skoro četvrtina njih pregledala Facebook profile svojih partnera, prijatelja i članova obitelji kada je imala priliku za to.

Oni su na računalima i telefonima imali pristup svim informacijama s Facebooka, uključujući i privatna dopisivanja s drugim korisnicima, piše Digital Journal.

Također, njih 21 posto je pozitivno odgovorilo na pitanje da li je netko od njihovih najbližih provjeravao njihov nalog na ovoj društvenoj mreži bez njihovog znanja/dozvole.

Sve je samo zabava?

Problemi najčešće nastaju kada se osoba ne odjavi s uređaja s kojeg pristupa ovoj društvenoj mreži, a koje koriste i druge osobe. Kako se na osobnim uređajima većina korisnika nikada ne odjavljuje, dovoljno je da neko upotrijebi njihov mobilni telefon ili kompjuter i pristupi njihovom Facebook profilu.

Tuđim profilima se najčešće pristupa iz nekoliko razloga – znatiželje, ljubomore ili koristi, ali većina korisnika ipak ističe da je riječ o zabavi, da bi promijenili profilnu sliku, status ili objavili nešto smiješno.

Osim jake lozinke, za što kvalitetniju zaštitu privatnosti na Facebooku, korisnici bi se svaki put trebali odjaviti s ove mreže na svim uređajima jer  – nikad ne zna u čije ruke može dospjeti, piše B92.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.