Dno Tihog oceana krije tempiranu bombu

Znanost 07. ožu 201713:42 > 13:44
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Na dnu Tihog oceana nalazi se tempirana bomba, odnosno najveći prirodni spremnik metana koji bi se u dogledno vrijeme mogao otpustiti u atmosferu i napraviti ozbiljne probleme.

Metan je staklenički plin koji uzrokuje zagrijavanje Zemlje oko 30 puta brže od ugljikovog dioksida i to zabrinjava klimatologe. Znanstvenici fakulteta Queen Mary u Londonu potvrdili su da se spremnik metana prostire na udaljenosti od oko 8.000 kilometara od zapadne obale Gvatemale do obale Havaja, piše iflscience.com.

Podvodni spremnici metana nastaju kroz niz godina kao nusprodukt raspadanja nekih vrsta bakterija u okolišu siromašnom kisikom.

Kada se nakupine metana stegnu nastaju metanski kaltrati kojima zbog zatopljenja mora poraste kiselost i dolazi do curenja metana koji postaje nestabilan i može izazvati jake eksplozije.

Zadnji put u geološkoj povijesti Zemlje kada je došlo do masovnih ispuštanja metana u atmosferu, temperatura se podigla za oko 5 do 8 stupnjeva u samo 20.000 godina.

Iako danas temperatura raste puno brže, zahvaljujući ljudskim aktivnostima, novo otpuštanje metana samo bi pogoršalo stvari – a što će biti toplije, to će biti veće šanse da dođe do takve katastrofe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.