Ove aplikacije će vam iscijediti bateriju

Znanost 16. svi 201708:36 > 08:42
Izvor: Pixabay

Nije tajna kako neke aplikacije za Android više troše bateriju vašeg pametnog telefona, dok neke to čine manje. Među najvećim pijavicama često su neke od najpopularnijih aplikacija. Evo kako riješiti problem

Veći potrošači nastavljaju raditi u pozadini i kad ih ne koristite izravno, komuniciraju s internetom i koriste senzore za pokret…

Sve to nemilo cijedi bateriju. Među najvećim takvim aplikacijama često su neke od najpopularnijih. Evo popisa kojeg su pripremili na web odredištu Make Use Of, s preporukama kako riješiti problem, piše Tportal.

1) Snapchat

Ta je aplikacija na vrhu brojnih popisa najgorih žderača baterije. Što možete učiniti? Uključite režim rada Travel, jednu od novih Snapchatovih značajki koja priječi prethodno učitavanje slika i videa. Pronaći ćete ju u postavkama aplikacije.

Također možete isključiti praćenje lokacije, ali time ćete i ugasiti geofiltere. Umjesto Snapchata, možete probati Instagram Stories.

2) Tinder

Na Tinderu ćete možda naći partnera/icu za seks na brzinu ili ljubav svog života, ali ćete to platiti praznom baterijom zato što aplikacija stalno prati vašu lokaciju i osvježava informacije temeljem prikupljenih podataka.

Što možete učiniti? Nemojte visiti stalno na Tinderu. Isključite pozadinsko osvježavanje kako ne bi nastavila raditi i dok ju ne koristite. Dobro je i isključiti sve obavijesti, kao i koristiti Tinder Online u web preglednicima za stolna računala.

Umjesto Tindera, možete sreću okušati na aplikacijama kao što su OkCupid i Match.com. No, i one pate od sličnih problema.

3) BBC News (i bilo koja aplikacija za vijesti)

Aplikacije za vijesti također se stalno osvježavaju u pozadini. Što možete napraviti? Riješite ih se. U pravilu ne nude ništa bitno drukčije od njihovih matičnih web odredišta.

Moguća alternativa za praćenje vijesti je Twitter. Sve veće medijske kuće prisutne su na tom servisu i prilično aktivne.

4) Microsoft Outlook

Microsoftove aplikacije za Android obično nisu među prvim sumnjivcima za prekomjerno cijeđenje baterije. No, Outlook jest zbog toga što je beskoristan ako se ne osvježava u pozadini.

Što možete učiniti? Isključiti obavijesti za e-poštu, eventualno. Ili se prebaciti na drugu aplikaciju. Naš izbor bio bi Inbox by Gmail.

5) Facebook i Messenger

Najveća društvena mreža svijeta i njeni sateliti često su među najvećim potrošačima baterije.

Što možete učiniti? Uklonite ih, pa instalirajte Facebook Lite i Messenger Lite, verzije koje koriste manje podataka, resursa i energije. Nemaju video pozive, ali preživjet ćete bez njih.

6) Amazon Shopping

Ukoliko imate ovu aplikaciju nekim slučajem instaliranu, riješite je se odmah. Nije najbolje optimizirana za Android, pa opterećuje bateriju više nego što je nužno.

Što možete učiniti? Koristite Amazonovo web odredište posvećeno mobilnim uređajima.

7) Predinstalirane aplikacije na Samsungovim uređajima

Android ima problema sa suvišnim softverom, a ti su problemi prilično očiti na Samsungovim uređajima, koji dolaze s hrpom predinstaliranih aplikacija. Iako većinu vjerojatno ne koristite, one i dalje rade u pozadini i troše vam bateriju. Među najproblematičnijima su Samsung Link (ili AllShare), Beaming Service for Samsung i WatchON.

Što možete učiniti? Ukloniti ih ne možete, osim ako ne želite rootati svoj uređaj (što ne preporučujemo ako ne znate što radite). Možete ih ugasiti, tako što ćete otvoriti Settings, pa Applications, Applications Manager i potom All te odabrati Samsung Link app.

Odznačite kućicu Show notifications, pa kucnite Clear Data i zatim Disable. Ponovite postupak za sve Samsungove aplikacije koje ne koristite.

Za neke predinstalirane Samsungove aplikacije možete naći bolje alternative u Googleovoj trgovini aplikacija Play. Recimo, umjesto aplikacije S-Voice možete koristiti Google Assistant.

8) Musical.ly

Popularnost razmjerno nove društvene mreže za potencijalne zvijezde glazbenog show businessa raste, ali ta aplikacija u radu koristi popriličnu količinu hardverskih resursa i podataka, a time i energije pohranjene u bateriji.

Što možete učiniti? Preuzmite musical.ly lite. Alternativno, isprobajte aplikacije kao što je Dubsmash.

9) YouTube, Netflix i druge aplikacije za streaming

Streaming filmova i glazbe je fora, ali to također traži dosta energije zbog stalno uključenog zaslona, prijenosa podataka…

Što možete učiniti? Pa, ne puno toga. Recimo, smanjite svjetlinu zaslona ili koristite žične slušalice umjesto bežičnih. Alternativno, upogonite nešto štedljiviji YouTube Go.

10) LionMobi Power Battery i CleanMaster

Ironično, ali aplikacije za optimizaciju rada baterije često su među najvećim potrošačima baterije.

Što možete učiniti? Uklonite te dvije aplikacije. Eventualno ih možete zamijeniti aplikacijom kao što je Greenify, koja zaustavlja rad aplikacija u pozadini sve dok ih doista ne koristite, piše Tportal.