Manjkavost Facebooka omogućuje bilo kome ulazak u vaš profil

Znanost 21. srp 201708:19 > 08:20
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Manjkavost sustava za obnovu korisničkih računa Facebooka omogućuje jednostavan ulazak u tuđe u profile. Nije potrebna lozinka, a ulazak nepozvanih osoba na svoj profil na Facebooku nećete ni primjetiti. Ako želi, onaj tko vam je provalio u račun može ga i zaključati te vam onemogućiti ulazak u isti.

Prilikom ubacivanja SIM kartice u svoj mobitel, 18-godišnji James Martindale je primjetio ovu manjkavost sustava. Nedugo nakon umetanja krtice mladić je dobio poruku od Facebooka u kojoj su ga obavijestili da se već dugo nije ulogirao u svoj profil, unatoč tome što novi mobitel nije spojio s Facebook aplikacijom i svojim računom na njemu, piše Independent.

Potražio je na Facebooku svoj broj mobitela i pronašao svoj profil. Kako bi testirao sigurnost namjerno je unio krivu lozinku i nije se uspio ulogirati. No, kliknuvši nakon toga na opciju Forgot Password otvorilo mu se nekoliko mogućih lozinki. Jedna od opcija mu je ponudila da mu pošalje lozinku na broj mobitela koji odabere. To je i učinio te mu ubrzo na mobitel stigla lozinka s kojom se uspješno logirao u svoj profil.

To nije sve. Facebook mu je potom dao mogućnost promjene lozinke što bi, u slučaju neželjenog upada u nečiji račun, moglo u potpunosti onemogućiti ulazak vlasnika u vlastiti profil.

Svi koji imaju stari broj mobitela povezan s aktivnim profilom na Facebooku su navodno u opasnosti. Mladić je uočeni problem prijavio Facebooku prije tri mjeseca, ali još nije dobio nikakav odgovor.

No, kako kaže, zaštiti se je jednostavno. Prvo što trebate napraviti je da uklonite sve brojeve i mail adrese koje ne koristite s profila na Facebooku. Opciju za uklanjanje istih naći ćete u Settings-ima. Tu također možete dodati dodatne autentifikacije kako biste zaštitili svoj profil.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.