Arheolozi RH istraživali ostatke potopljena aviona kod Visa

Znanost 25. srp 201718:26 > 18:30
Podijeli:
Izvor: Pixabay/ilustracija

Završeno je istraživanje ostataka potopljenog zrakoplova Tulsamericana iz 1944. u kojem su sudjelovali hrvatski podvodni arheolozi Mate Parica, Marko Meštrov i Paolo Iglić, a njihov angažman zabilježio je i New York Post, izvijestilo je u srijedu Sveučilište u Zadru.

Agencija pri američkom Ministarstvu obrane koja brine o nestalim žrtvama DPAA, osigurala je sredstva za povratak ostataka dvojice članova posade. Angažirali su vrhunskog podvodnog arheologa Brendana Foleya kojemu su se pridružili Mate Parice s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Marko Meštrov iz Agencije Han i student Paolo Iglić. Potraga je rezultirala pronalaženjem ostataka za koje se vjeruje da pripadaju članovima posade, rečeno je u priopćenju.

“Ronioci su mamutskim sisaljkama vadili sediment ispod raspuknutog nosa zrakoplova te ga prenosili na brod gdje se prosijavao. Pronađeno je nekoliko kostiju i zubi čime je arheološki dio posla završen, a antropolozi i drugi stručnjaci utvrdit će pripadaju li ostaci članovima posade”, kazao je Parica.

Međunarodna suradnja i najnovija tehnologija

Zadarski stručnjaci su imali priliku surađivati s vrhunskim kolegama iz Grčke, Engleske i SAD-a, te se upoznati s najnovijom tehnologijom koja je u viškom podmorju korištena.

“Potragu smo provodili strojem opremljenim kamerama i UV svjetlima koji raspoznaje različite materijale, i koji je inovacija baš jednog od ovih stručnjaka. Mogućnosti stroja su šire i sigurno bismo ga i mi mogli koristiti pri budućim istraživanjima. Pronađeni su i različiti ostaci komunikacijskih uređaja, prsluk, padobran i slično” otkrio je Parica.

New York Post, koji se tiska u pola milijuna primjeraka, objavio je reportažu u kojoj se spominje i angažman zadarskih ronilaca, dodaje se u priopćenju.

Parica je podsjetio da je Zadarsko okružje neiscrpno lokalitetima za istraživanja i na jesen nastavlja s daljnjim istraživanjima. Prvi su na redu Karinsko i Novigradsko more te iskapanja u pećini Vlakno na Dugom otoku koja vodi dr. Dario Vujević. Viško je podmorje postalo grobnica savezničkih aviona u II. svjetskom ratu, a među njima je i desetak Liberatora. Zrakoplovi su pod koncesijama za rekreativno ronjenje te se redovito provodi monitoring. U zadarskom podmorju dosta je olupina iz I. i II. svjetskog rata, pogotovo malih lovaca, a koji za sada predstavljaju, uglavnom neiskorišten turistički potencijal, istaknuto je u priopćenju.

Povijest potonuća

Kada je 17. prosinca 1944. Tulsamerican posljednji bombarder modela Liberator krenuo u svoj posljednji let, napali su ga njemački lovci. Srušili su nekoliko bombardera iz formacije te oštetili hidraulični sustav i motor Tulsamericana. Posada je ipak nastavila letjeti prema Visu, namjeravajući se prizemljiti na pistu za prihvaćanje oštećenih zrakoplova. Nakon bezuspješnih pokušaja ostali su bez goriva i pali u more. Sedmoro članova posade uspjelo se spasiti, dvoje je s avionom ostalo u morskom grobu, a jedno tijelo je pronađeno na površini.

Ipak, na razliku od brojnih, ova nesreća nije zaboravljena jer se radilo o avionu kojeg su doprinosima platili zaposlenici tvornice i građani Tulse. Bio je medijski praćen sve do svojeg posljednjeg zadatka, a u Tulsi postoji i muzej koji mu je posvećen.

Godine 2009. jedan je ronilac na oko 500 metara od otočića kod južnog dijela Visa, na dubini od 39 metara, opazio ostatke koji nisu bili u registru kulturne baštine te prijavio pronalazak. Hrvatski restauratorski zavod formirao je stručni tim za istraživanje, među članovima je bio i Danijel Frka koji je otkrio pločicu sa serijskim brojem 42-51430 što je potvrdio da se radi o Tulsamericanu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.