Svjetski dan hepatitisa: U RH 40.000 kronično oboljelih

Znanost 26. srp 201714:22 > 14:26
Izvor: Ilustracija / Morguefile

U Hrvatskoj od kroničnog virusnog hepatitisa boluje oko 40.000 osoba, no problem je što većina zaraženih, njih 80 posto, nije svjesno infekcije, ističe Hrvatsko društvo za bolesti jetre HEPATOS povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa.

Svjetski dan hepatitisa obilježava se svake godine 28. srpnja u cilju pozitivnih promjena u prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju tih bolesti, a ove godine slogan je “NO Hep- Eliminirajmo hepatitis!”.

Aktivnostima obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa želi se pridonijeti postizanju glavnog cilja prve Globalne zdravstvene strategije 2016.–2021., eliminaciji virusnih hepatitisa u budućnosti. Aktivnosti uključuju poticanje pojedinaca, partnera i javnosti te izgradnju i jačanje političke volje za provedbu Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima koju je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO – WHO) usvojila na Općoj skupštini 2016. godine, akcijskog plana SZO regija Europa usvojenom u rujnu 2016., kao i Globalnih ciljeva održivog razvoja UN, koji uključuju eliminaciju virusnih hepatitisa u narednih trinaest godina, navode u HEPATOS.

Ukazuju također na potrebu izrade i usvajajanja Nacionalne strategije za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa u Hrvatskoj.

“Uz dostupnost učinkovitih cjepiva i tretmana za hepatitis B i liječenje hepatitisa C, moguće je postići eliminaciju virusnog hepatitisa, ali je nužna bolja svijest i razumijevanje bolesti i rizika te znatno poboljšati rad na prevenciji, povećanju testiranja i dostupnosti liječenja”, ističe HEPATOS u priopćenju.

U svijetu je, prema podacima SZO-a iz 2015. , 325 milijuna ljudi zaraženo kroničnim hepatitisom B ili C, a većina i ne zna da je zaražena. Virusni hepatitis jedan je od vodećih uzroka smrti na globalnoj razini i dok se smrtnost uzrokovana HIV, tuberkulozom i malarijom u svijetu smanjuje, smrtnost od virusnih hepatitisa se povećala za 22 posto od 2000. godine. Ukoliko se ne liječe Hepatitis B i C postupno mogu dovesti do ciroze i karcinoma jetre te preuranjene smrti.

Kronični virusni hepatitis C uspješno se može izliječiti u visokom postotku terapijom novim lijekovima koji su dostupni i u Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.