Znanstvenici stvorili pojednostavljenu verziju ljudske posteljice

Znanost 29. stu 201812:10 > 12:11
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Britanski znanstvenici uspjeli su stvoriti pojednostavljenu verziju ljudske posteljice koja bi mogla, po njihovim riječima, promijeniti znanstvene spoznaje o reproduktivnim poremećajima poput preeklampsije i spontanog pobačaja.

Minijaturni model rane faze razvoja placente, tzv. organoid također će omogućiti znanstvenicima da istraže što omogućava zdravu trudnoću i kako određene bolesti mogu prijeći s majke na fetus u razvoju.

Ljudska posteljica osigurava kisik i hranjive tvari za rast fetusa.

Ako se pravilno ne razvije trudnoća može završiti mrtvorođenčetom ili spontanim pobačajem ili se bebe mogu roditi s razvojnim problemima.

Ashley Moffett, profesorica na odjelu patologije, fiziologije, razvoja i neuroznanosti sveučilišta Cambridge, koja je vodila istraživanje objasnila je da znanstvenici, iako je posteljica presudna za rast fetusa, znaju relativno malo o tome zbog nedostatka dobrih eksperimentalnih modela.

“To je prvi organ koji se razvije a istodobno se o njemu najmanje zna”, rekla je na konferenciji za novinare.

Područje znanosti o organoidima proteklih je godina procvjetalo i znanstvenici uzgajaju sve od mini-mozgova do mini-jetara i mini-pluća te ih koriste kako bi osigurali veće razumijevanje ljudske biologije i bolesti.

Tim s Cambridgea, čiji je rad objavljen u časopisu Nature, prije više od 30 godina započeo je s pokušajima da uzgoji stanice ljudske posteljice kada su Moffett i kolege proučavali stanične promjene u prvih nekoliko tjedana trudnoće.

“Pokušavali smo to napraviti godinama”, kaže Moffett.

Graham Burton, koji je također radio na ovom istraživanju kaže da bi uspjeh s mini-placentom trebao baciti svjetlo na druge nerazumljive aspekte odnosa između placente, maternice i fetusa. One uključuju kako posteljica spriječava prolaz infekcije iz majčine krvi u fetus no ne uspjieva zaustaviti druge poput virusa Zika.

Organoide se također može koristiti za sigurnosni skrining preparata koje se može koristiti u ranoj trudnoći i produbljivanja razumijevanja kako kromosomke abnormalnosti mogu ometati normalni razvoj.