Stupanj zaljubljenosti može se snimiti magnetskom rezonancom

Znanost 16. ožu 201515:36 > 15:39
Izvor: Freeimages/Obscenity

Neurolozi mogu na temelju magnetske rezonancije mozga utvrditi stupanj zaljubljenosti ispitanika, prenosi britanski tisak, jer različite emocije aktiviraju različita područja u mozgu.

Znanstvenici su snimali mozak osoba i pratili aktivnosti u njegovim pojedinim dijelovima kod zaljubljenih osoba te otkrili koja su područja mozga aktivna kod zaljubljenih a koja su najaktivnija kad je romansa na kraju i zaljubljenost prođe. Tehnologija bi mogla pomoći u pravnim sporovima, razvodima te kod istrage zločina iz strasti.

Istraživanje je pokazalo desetke razlitičih područja mozga na koje ljubav i emocije utječu i znanstvenici vjeruju da znaju kako na magnetskoj rezonanciji izgleda “prava ljubav”.

Prema rezultatima objavljenima u časopisu Frontiers in Human Neuroscience područje mozga poznato kao nukleus kaudatus najaktivnije je na kraju romanse.

Voditelj istraživanja Xiaochu Zhang s kineskog sveučilišta za znanost i tehnologiiju kaže kako istraživanje pruža prve dokaze promjena u mozgu koje su posljedica ljubavi i baca novo svjetlo na moždane mehanizme romantične veze.

Rezultati sugeriraju da mozak osobe koja se zaljubi funkcionira na drugačiji način i u drugim aktivnostima koje nisu neposredno vezane uz ljubav.

Znanstvenici su istraživanje proveli na 100 muškaraca i žena od kojih su neki sudionici bilo intenzivno zaljubljeni, drugi su nedavno okončali vezu, neki su bili samci a neki nikad zaljubljeni.

Različita područja mozga aktiviraju se na snimkama u trenutku kad hormoni poput dopamina, oksitocina ili vazopresina stignu u različite dijelove mozga, ovisno o stupnju zaljubljenosti.

Sada prestoji ispitivanje na temelju kojeg će se nacrtati “karta mozga” koja će pokazivati kako izgledaju različita emocionalna stanja.