Detektirani misteriozni ponavljajući signali iz svemira

Znanost 09. sij 201920:19 > 20:20
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Astronomi su otkrili detalje o misterioznim signalima koji dolaze iz udaljene galaksije, a koje je otkrio teleskop u Kanadi.

Točna priroda i izvor radio valova je nepoznat, javlja BBC.

U 13 intervala brzih radio valova, poznatih pod nazivom FRB, ponavljao se jedan vrlo neobičan signal, koji je dolazio iz istog izvora udaljenog otprilike 1.5 milijardi svjetlosnih godina.

Takav fenomen je samo zabilježen još samo jednom u prošlosti.

“Ako znamo da postoji još jedan, možemo pretpostaviti da u svemiru postoji nešto više, što ne znamo”, rekla je Ingrid Stairs, astrofizičarka s University of British Columbia.

“A s više ponavljanja i izvora koje možemo proučavati, možda možemo razumijeti ove svemirske zagonetke – otkud su I što ih uzrokuje.”

CHIME observatorij u Okanagan dolini (British Columbia) sastoji se od četiri stometarske polucilindrične antene, koje skeniraju sjeverno nebo svaki dan.

Teleskop je počeo raditi tek prošle godine i vrlo brzo otkrio 13 radio valova, uključujući ponavljajući signal.

Istraživanje je sada objavljeno u časopisu Nature.

“Otkrili smo drugi ponavljajući signal I njegove značajke su vrlo slične onom prvome”, rekao je Shriharsh Tendulkar s McGill sveučilišta u Kanadi.

FRB-ovi su kratki, brzi intervali radio valova, koji se vjerojatno pojavljuju s gotovo drugog kraja svemira.

Dosada su znanstvenici otkrili oko 60 jedinstvenih radio valova i dva koja se ponavljaju. Oni vjeruju da bi se na nebu svakodnevno moglo pojavljivati čak do tisuću FRB-ova.

Postoje razne teorije o tome što ih uzrokuje. One uključuju neutronsku zvijezdu sa snažnim magnetskim poljem koje se vrlo brzo rotira ili dvije neturonske zvijezde koje su u procesu spajanja. Manje popularna teorija među istraživačima jest da se radi o nekoj vrsti vanzemaljskog svemirskog broda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram