Sjeverni magnetni pol ubrzano putuje prema Sibiru

Znanost 14. sij 201912:02 > 12:37
Izvor: Pixabay

Sjeverni magnetni pol odaljava se od Kanade i približava Sibiru. Zbog toga će geomagnetičari morati dvije godine ranije ažurirati Svjetski magnetni model. Taj model temelj je moderne navigacije pa primjerice i Google karte rade uz pomoć njega.

Nešto se neobično događa na vrhu svijeta. Zemljin sjeverni magnetski pol sve više se odmiče od Kanade i približava Sibiru, vjerojatno zbog pomicanja velikog sloja tekućeg željeza koji se sudara s jezgrom planete. 

Magnetski pol pomiče se toliko brzo da je prisilio svjetske stručnjake za geomagnetizam da dvije godine ranije usklade Svjetski magnetski model koji opisuje magnetno polje planeta i temelj je moderne navigacije – od sustava za upravljanje brodovima do Google karata na pametnim telefonima. 

Posljednja verzija modela datira iz 2015. i trebala je trajati do 2020., ali magnetno polje se toliko brzo mijenja da se model mora popraviti već ove godine.

VEZANE VIJESTI

Znanstvenici iz NOAA i Britanske geološke službe tijekom redovne godišnje kontrole modela primijetili su da je postao netočan i na dobrom putu prema izlasku izvan dozvoljenih granica za navigacijske greške. 

Znanstvenici pokušavaju razumijeti zašto se magnetno polje mijenja tako brzo i dramatično. “Lokaciju Sjevernog magnetnog pola određuju dva velika magnetna polja, jedno je ispod Kanade, a drugo ispod Sibira. U ovom trenutku sibirsko magnetno polje pobjeđuje i odvlači magnetni pol od Kanade”, objašnjava za NaturePhil Livermore, britanski geomagnetčar sa Sveučilišta u Leedsu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.