Uspjeh hrvatskih i kanadskih znanstvenika: Tri potencijalna lijeka za rak pluća

Znanost 25. velj 202007:50 > 07:54
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Velik uspjeh postigao je hrvatsko-kanadski tim znanstvenika predvođenog jednim od naših najcjenjenijih stručnjaka Igorom Štagljarom. U prestižnom časopisu Nature Chemical Biology objavili su nove molekularno-biološke metode za koje bi mogle dovesti do novih lijekova za karcinom pluća. Klinička istraživanja počinju uskoro.

Novu nadu za 60.000 oboljelih u svijetu od rijetkog karcinoma pluća daje tim profesora Igora Štagljara iz Toronta. Razvili su novu molekularno-biološku metodu za pretraživanje lijekova.

“Mi smo tom primjenom naše novorazvijene metode na protein EGFR, tj. receptor za epidermalni faktor rasta pronašli tri potencijala takozvana precizna lijeka koji djeluju isključivo na mutiranu formu te na taj način sprečavaju prijenos signala samo u stanicama karcinoma pluća koje su rezistentne na sve do sada poznate lijekove”, objasnio je akademik Igor Štagljar s Odjela za biokemiju i medicinsku genetiku Sveučilišta u Torontu.

Lijekovi nemaju, kaže akademik Štagljar, negativnog utjecaja na zdrave stanice. Dva već poznata lijeka za leukemiju mogli bi preusmjeriti za liječenje karcinoma pluća, a jedan su prvi u svijetu razvili ispočetka, piše HRT.

“Nazvali smo ga EMI1, a taj lijek ima potpuno novi mehanizam djelovanja u stanicama karcinoma pluća u nemalim stanicama te smo također pokazali njegovo izvrsno djelovanje u organoidima iz istih pacijenata”, rekao je akademik Igor Štagljar.

Klinička istraživanja provodit će se u Torontu za nekoliko mjeseci, a nakon toga i u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

“U ovoj fazi možemo kazati da će se krenuti tijekom ove godine u klinička ispitivanja. Klinička ispitivanja da bi nešto potvrdila lijekom su dugotrajna i moraju biti precizno definirana”, rekao je akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

“Treba prvo vidjeti hoće li taj lijek djelovati kod ljudi i hoće li će biti siguran kod ljudi. Ideja je da nađemo specifičnu terapiju za pojedinog bolesnika i da na kraju te bolesnike s karcinomom pluća pretvorimo kao da imaju kroničnu bolest”, kazao je prof. dr. sc. Marko Jakopović, dr. med., pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja KBC-a Zagreb.

Suradnja sa Sveučilištem u Torontu važna je u istraživanju i liječenju karcinoma pluća. Ali i financijske uštede su goleme jer da bi lijek ušao u kliničku primjenu, potrebno je više od milijardu dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.