Studija: Vitamin D smanjuje komplikacije i smrt među oboljelima od covida-19

Znanost 28. ruj 202014:52 > 14:55
Izvor: AFP/RODRIGO BUENDIA

Hospitalizirani bolesnici s covidom-19 koji su imali dovoljno vitamina D imali su značajno smanjeni rizik od negativnih kliničkih ishoda, uključujući nesvjesticu, hipoksiju i smrt. Uz to, imali su niže razine upalnog markera i višu razinu limfocita u krvi, odnosno imunoloških stanica koje pomažu u borbi protiv infekcije.

“Ova studija daje konkretan dokaz da dovoljna količina vitamina D može smanjiti komplikacije, uključujući oluju citokina (prebrzo ispuštanje velike količine proteina u krvi) i na kraju smrt od Covida-19”, objasnio je Michael F. Holick, profesor medicine, fiziologije, biofizike i molekularne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Bostonu.

VEZANE VIJESTI

Uzorak krvi uzet je od 235 pacijenata koji su zaprimljeni u bolnicu zbog Covida te se mjerio status vitamina D. Pratilo se stanje pacijenata kako bi se utvrdila težina oboljenja, jesu li pali u nesvijest, jesu li imali poteškoća s disanjem i je li oboljenje rezultiralo hipoksijom i smrću. Krv je bila analizirana i na upalni marker i broj limfocita. Nakon toga su istraživači usporedili ove parametre kod pacijenata koji su imali dovoljno vitamina D i kod onih kojima je nedostajalo ovog vitamina.

Kod bolesnika starijih od 40 godina primijetili su da su oni koji su imali dovoljnu količinu vitamina D imali 51,5 posto manju vjerojatno da će umrijeti od koronavirusa za razliku od pacijenata kod kojih je uočen nedostatak vitamina D, piše Medical xpress.

Vitamin D pomaže i protiv drugih virusa

Holick, koji je nedavno objavio istraživanje koje je pokazalo da dovoljna količina vitamina D može smanjiti rizik od zaraze koronavirusom za 54 posto, vjeruje da dovoljan unos vitamina D pomaže u borbi protiv zaraze koronavirusom, ali i ostalih virusa koji uzrokuju bolesti gornjih dišnih putova, uključujući i gripu.

“Velika je zabrinutost da bi kombinacija gripe i koronavirusa mogla značajno povećati hospitalizaciju i broj smrtnih ishoda zbog komplikacija tih virusnih infekcija”, kazao je Holick.

#related-news_0

Holick smatra da ova studija pokazuje kako poboljšati mogućnost borbe s koronavirusom i smanjiti broj težih slučajeva i onih kojima treba respirator.

“Nedostatak vitamina D veoma je raširen i među djecom i odraslima u SAD-u i širom svijeta, a osobito tijekom zimskih mjeseci pa je stoga poželjno da svi uzimaju suplemente koji sadrže vitamin D kako bi smanjili rizik od zaraze i komplikacije koje uzrokuje Covid-19”, poručio je Holick.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.