Samo dvije jednostavne stvari mogu znatno smanjiti širenje koronavirusa

Znanost 20. lis 202010:48 > 12:14
AFP/RODRIGO BUENDIA

Ranija istraživanja pokazuju da su nosna i oralna šupljina glavna mjesta ulaska i prijenosa ljudskih koronavirusa. Prema novoj studiji koju je proveo Penn State College of Medicine, nekoliko oralnih antiseptika i vodica za ispiranje usta ima sposobnost uništavanja ovoga virusa.

Nalazi objavljeni u časopisu Journal of Medical Virology, sugeriraju da bi neki od ovih proizvoda mogli biti korisni za smanjenje virusnog opterećenja ili količine virusa prisutnih u ustima nakon zaraze koronavirusom. To također može pomoći u suzbijanju širenja koronavirusa.

VEZANE VIJESTI

Craig Meyers, profesor mikrobiologije i imunologije sa skupinom liječnika testirao je nekoliko ispiranja usne šupljine i nazofarinksa. Testirali su i sposobnost ispiranja usta te koliko je to učinkovito u inaktivaciji koronavirusa, koji su po strukturi slični SARS-CoV-2.

Proučavali su proizvode koji su sadržavali 1-postotnu otopinu dječjeg šampona, neti lonac, peroksidna sredstva za čišćenje usta i vode za ispiranje usta.

#related-news_0

Otopine su bile u interakciji s virusom tijekom 30 sekundi, jedne i dvije minute, prije nego što su otopine razrijedili kako bi uništili virus. Nakon toga su provjerili koliko je stanica ostalo živo nakon nekoliko dana izloženosti otopinama.

Istraživači su ustanovili da nekoliko otopina za ispiranje nosa i oralnih organa ima jaku sposobnost neutraliziranja ovoga virusa.

Rezultati su pokazali da je 1-postotnu otopina dječjeg šampona inaktivirala više od 99,9 posto ljudskih koronavirusa nakon dvominutnog vremena kontakta.

Nekoliko drugih vrsta sredstava za ispiranje usta pokazalo je istu ili bolju učinkovitost jer su neki ubili 99,9 posto virusa nakon samo 30 sekundi kontakta, a neki inaktivirali 99,99 posto virusa nakon 30 sekundi.

#related-news_0

“Dok čekamo da se razvije cjepivo, potrebne su metode za smanjenje prijenosa. Proizvodi koje smo testirali lako su dostupni i često su već dio svakodnevnih rutina ljudi”, kazao je Meyers.

Prema Meyerovim riječima, nalazi njegova tima sugeriraju kako bi određene vrste sredstava za oralna ispiranja mogla inaktivirati i virus SARS-CoV-2 u sličnim eksperimentalnim uvjetima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.