Kako pušenje povećava rizik od obolijevanja od covida-19?

Znanost 21. lis 202010:37 > 10:42
Pixabay

Koje su to studije koji pokazuju da pušenje duhana i elektronskih cigareta povećava mogućnost obolijevanja od covida -19, za serijal “60 sekundi o koroni” objašnjava dr. Eldina Nizamić.

 Možda se pitate postoji li još nešto što možete učiniti da biste se zaštitili od koronavirusa, osim održavanja fizičke distance, pranja ruku i korištenja maske.

Važan korak u izbjegavanju najozbiljnijih simptoma ove bolesti je da prestanete koristiti duhan i elektronske cigarete. Znamo da udisanje nadražujućih supstanci, poput duhanskog dima i isparavanja elektronskih cigareta, loše utječe na mehanizam čišćenja pluća i šteti imunološkom sustavu, tako što dovodi do kronične upale dišnih puteva. Znanstvena istraživanja su pokazala da pušači imaju 2,4 puta veću vjerojatnost oboljeti od težeg oblika covida-19 u odnosu na nepušače.

Bitno je naglasiti da elektronske cigarete i ostali elektronski sustavi koji se trenutno reklamiraju i nude, pogotovo mladima, a kao alternativa pušenju, nisu manje štetni. Oni sadrže nikotin i ostale toksine štetne za korisnike i ljude u njihovoj neposrednoj blizini.

Studije su pokazale da mladi ljudi koji koriste elektronske cigarete imaju pet puta veću vjerojatnost oboljeti od covida-19. S obzirom na to da je vrijeme pandemije, prava je prilika da pušači naprave taj značajan korak i prestanu pušiti.

Podsjetimo, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i znanosti (BHAAAS) nastavila je s projektom “60 sekundi o koroni”. Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih područja obrađivali teme vezano za pandemiju covida-19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj znanstvenika, epidemiologa, liječnika i psihologa.

Serijal možete pratiti na kanalu „60 sekundi o koroni“ na YouTubeu, kao i na stranici na Facebooku @BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih.

Serijal podržava Vlada Švicarske. Sadržaj publikacije, kao i nalazi prikazani u njoj, ne odražavaju nužno stavove Vlade Švicarske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.