Dokazali: Vrane su inteligentne kao čimpanze, a tu im možda čak nije niti kraj

Znanost 11. pro 202012:08 > 14:56
Izvor: SEBASTIEN SALOM GOMIS / AFP

Njemačka studija dala je posve novo značenje pojmu "ptičji mozak" jer je pokazala da se vrane po inteligenciji mogu mjeriti s našim najbližim srodnicima- velikim čovjekolikim majmunima.

Znanstvenici s njemačkog sveučilišta Osnabrück i instituta za ornitologiju Max Planck usporedili su fizičke i društvene kognitivne sposobnosti vrana s onima čimpanza i orangutana, prema rezultatima objavljenima u četvrtak.

VEZANE VIJESTI

Znanstvenici su utvrdili da se kod običnih vrana već u dobi od četiri mjeseca razviju u punoj mjeri kognitivne vještine kao što je to slučaj s odraslim čovjekolikim majmunima. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Scientific Reports. Zaključke su izveli na temelju eksperimenata izvorno razvijenih za primate i potom prilagođenih pticama.

To je uključivalo među ostalim skrivanje poslastice ispod preokrenute čaše kako bi se vidjelo može li vrana pratiti gdje je skrivena hrana – poput igre ‘šibičarenja’. Pernate životinje kljunom su pokazivale čašu koja je skrivala hranu. Osam vrana starih 4, 8, 12 i 16 mjeseci obuhvaćene su istraživanjem i testirane raznim zadaćama. Primjerice ispitano je njihovo prostorno pamćenje ili društveno ponašanje poput komunikacije.

#related-news_0

Ptice su briljirale na testovima kojima su pokazale razinu razumijevanja količina, uzročno-posljedičnih veza, društvenog učenja i komunikacije kao i čimpanze i orangutani, uvrdili su znanstvenici. Sljedeća faza istraživanja bit će razvoj testova kojima će se utvrditi vještine specifične za tu vrstu.

Voditeljica studije Simone Pika sa sveučilišta Osnabrueck kaže kako sada raspolažemo “vrlo snažnim dokazima da su, barem u zadacima koje smo koristili, vrane vrlo slične velikim čovjekolikim majmunima”:

“U čitavom spektru kognitivnih vještina njihova je inteligencija doista zadivljujuća”.

Ptice su pokazale razumijevanje brojeva, uspješno su slijedile upute znanstvenika koji bi im pokazali gdje je skrivena nagrada i kako da dođu do nje. Znanstvenici su bili iznenađeni da vrane već u dobi od četiri mjeseca mogu svladati brojne zadaće.

#related-news_0

“Nismo očekivali da će svladati te zadatke tako brzo”, kaže Pika.

“Vrane brzo uče, a ove su odgajali ljudi, vrste tako udaljene – što je trebalo prevladati”, kaže Mathias Osvath sa švedskog sveučilišta Lund koji nije bio uključen u studiju.

“Zamislite da vrane uče djecu ili majmune. Koliko bi bili uspješni?”, pita on dodajući da je nova studija možda i podcijenila inteligenciju vrana, ali predstavlja novi dokaz njihovih fleksibilnih društvenih vještina.

Što se tiče inteligencije čovjekolikih majmuna, ona je odavno znanstveno dokazana i nebrojeno puta dokumentaristički opjevana, dotle da je prije nekoliko godina zabilježen slučaj kad je Prizivni sud savezne američke države New York morao razmatrati trebaju li čimpanze biti proglašene za “osobe” umjesto kako se sada smatraju “stvarima”, tako da te životinje ne bi mogle biti nehumano zatvarane. U raspravi su obje strane imale argumente.

#related-news_0

Njihovoj inteligenciji, dokazuje se posljednjih desetljeća, bliska je razina inteligencije dupina i niza morskih sisavaca. A posljednjih godina jasno je da su izrazito inteligentne i mnoge oportunističke ptice, posebno vrane. O kojim je razmjerima inteligencije riječ pokazuju istraživanja nad čimpanzama, orangutanima i gorilama, prema kojima su njihove odrasle jedinke otprilike na razini prosječnog trogodišnjeg ljudskog djeteta. Sada se, pak, dokazuje da su u tom razredu inteligencije i vrane.

Prije dvije godine Sveučilište Harvard preko svog službenog glasila Harvard Gazette podsjetilo je na 10. obljetnicu od smrti papagaja Alexa, koji je u vječna papagajska lovišta otputovao 6. rujna 2007

#related-news_0

Imao je samo 31 godinu, što je za papagaje izuzetno rano za uginuti, a svjetsku slavu stekao je zato što je američka znanstvenica Irene Maxine Pepperberg na njemu dokazala da su afričke sive papige, odnosno vrsta žako, jednako inteligentni kao veliki čovjekoliki majmuni i dupini.

Ispalo je, zapravo, da je taj papagaj uspijevao rješavati zadatke bolje od četverogodišnje djece, u neki stvarima dostizao je rezultate čak i za prosječnu inteligentnu djecu u dobi od šest godina. Psihologinja za životinje Irene Pepperberg nabavila ga je još 1977. godine, samo godinu dana nakon što je papagaj došao na svijet, dok je još radila na Sveučilištu Purdue. Tada 28-godišnja znanstvenica papagaja je nazvala “Alex” po programu “avial learning experiment”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.