I dezinfekcijska sredstva bez alkohola mogu učinkovito uništiti covid-19?

Znanost 11. pro 202013:22 > 13:30
Izvor: Emica Elvedji/PIXSELL

Sredstvo za dezinfekciju trebalo bi sadržavati 60% alkohola kako bi učinkovito djelovao protiv covida-19, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

No, novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Hospital Infection otkrilo je da tri komercijalna dezinficijensa koja se koriste u mnogim sredstvima za dezinfekciju ruku i maramicama kao alternativa alkoholu također učinkovito ubijaju virus.

Istraživanje je utvrdilo da kemikalija poznata kao benzalkonijev klorid (BKC) učinkovito ubija SARS-CoV-2. Ova studija navodi da i sredstva za dezinfekciju ruku bez alkohola i druga amonijeva sredstva za dezinfekciju brzo i učinkovito inaktiviraju virus SARS-CoV-2.

VEZANE VIJESTI

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je BKC kao jedini dezinficijens za ruke koji ne uključuje alkohol. BKC je sastojak sredstava za dezinfekciju ruku i većine antibakterijskih sapuna. Uz to, znatno je jeftiniji za proizvodnju od alkohola, prenosi FastCompany.

BKC je ubio virus kad su istraživači simulirali i uvjete iz stvarnog svijeta, poput prljavštine na rukama ili razrjeđivanja sredstva za dezinfekciju ruku i to u roku od 15 sekundi.

Benjamin  Ogilvie, student postdiplomskog studija mikrobiologije i molekularne biologije koji je provodio istraživanje navodi da je ubijanje virusa u roku od 15 sekundi najbolje što se može očekivati od dezinficijensa.

Rezultati očekivani, ali nužni

Ogilvie ističe da su ovi rezultati očekivani jer se BKC pokazao učinkovitim i protiv drugih koronavirusa, no bilo je nužno dokazati da je djelotvoran i protiv virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.

#related-news_0

Potrebne su manje količine kemikalije BKC u dezinfekcijskom sredstvu nego li alkohola kako bi sredstvo bilo učinkovito. Dakle, dok je s jedne strane potrebno 60% alkohola za dezinficijens, s druge strane je potrebno samo 0,2% koncentracije BKC kako bi sredstvo bilo djelotvorno.

“Jedan galon (3,7 litara) BKC-a može dati gotovo 500 galona (oko 1893 litara) sredstva za dezinfekciju ruku, dok bi ista količina alkohola mogla proizvesti 1,4 litre alkohola za dezinfekciju ruku”, kaže Ogilvie te dodaje da BKC, za razliku od alkohola, ne peče niti iritira ruke.

“Proizvodi za dezinfekciju ruku s benzalkonijevim kloridom mogu se koristiti kao učinkovita alternativa proizvodima na bazi alkohola, što može pomoći u smanjenju nestašice u opskrbi i pridonijeti suzbijanju covida-19”, navodi se u studiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.