Petric: Možda doživimo uređaje kojima se upravlja mislima

Znanost 20. kol 201509:56 > 10:16
Izvor: N1

U regionalnoj temi Novog Dana gostovao je Dragan Petric, urednik časopisa Bug i menadžer EISA-ine ekspertne grupe za mobilne uređaje povodom dodjele EISA-inih nagrada za najbolje tehnološke proizvode u prošloj godini.

Dragane, Bug je jedini hrvatski časopis koji je sudjelovao na glasovanju. Zanimljivo je to da su se prije glasovanja svi uređaji-kandidati morali testirati u labovima časopisa. Vjerujem da su vam ta testiranja bila pravi užitak…

Svi uređaji koji dolaze u obzir za ovu nagradu moraju biti testirani od strane svih časopisa tj. urednika koji dolaze na glasovanje.

U kojim se kategorijama biraju pobjednici?

EISA je podijeljena u nekoliko ekspertnih grupa. Imamo grupu za mobilne uređaje. Imamo za fotografiju, imamo za televizore i uređaje iz portfelja kućnog kina…

Kao najbolji napredni telefon proglašen je Samsung Galaxy S6 Edge. Iako je ovaj mobitel najbolji već je predstavljen i novi model. U čemu je razlika?

Radi se o phabletu S6 Edge +. Uređaj koji je dijagonalom ekrana veći od S6 Edgea tj. najboljeg uređaja iz prošle godine. Ova dva uređaja ne razlikuju se ni po čemu osm po veličini. Dolazi na tržište u Hrvatsku za tjedan dana.

Jesu li ovi nagrađeni uređaji dostupni u našim zemljema?

Svi uređaji koji su nagrađeni su dostupni su na našem tržištiu. Sve i da neki nije, može se kupiti u nekoj od susjednih zemalja.

Što nas očekuje ove jeseni? Većinu zanima kako će Apple odgovoriti Samsungu…

Druga polovica godine jako će se zauhati kada počne sajam IFA. Bit će predstavljeno nekoliko stotina uređaja. Odmah nakon toga bit će predstavljen novi iPhone. Očekuje se da će najveća novost biti ekran osjetljiv na jačinu pritiska.

Koja je granica u razvoju tehnologije? Je li samo nebo granica?

Zbilja možemo svašta očekivati. Čak i mi koji pratiomo tehnologiju dosta puta ostanemo iznenađeni novitetima koje nismo očekivati. Nije nemoguće da dočekamo uređaje kojima ćemo upravljati mislima. Teško je zamisliti bilo kakvu granicu

Dogovaraju li se Samsung i Apple oko prezentacija kako bi što bolje prošli na tržištu?

Uvijek su lijepo tempirani da novitete prezentiraju pa se alterniraju vremenski. Oni su i rivali i partneri. Često Apple prijeti da će pronaći novog dobavljača za dijelove ako se njihov odnos zažesti. To mi se čini kao toplo-hladni odnos.

U Srbiji je postala stvar prestiža tko ima bolji telefon. Mogli smo vidjeti velike redove ispred Apple dućana. Koliko sve ove kritike o telefonima utječu na građane i njihov izbor?

Upravo ove naše nagrade postoje kako bismo takve zablude anulirali kako bi reklame koje utječu na kupce bile što manje efektne. Nagrade su dane na temelju iskustva koje ima 50 najvećih časopisa u Europi.

Koliko još postoji prostora za neprekidne valove novih uređaja. Kolika je u biti razlika između mobitela? Jesu li vrijedne stotine dolara?

Danas su mobiteli na vrhuncu tržišnog uzleta. Novi se pojavljuju nevjerojatno često i brzo. Pojavljuje se veliki val proizvođača iz Kine koji će dati dodatni vjetar u leđa toj industriji. Ne očekujem da će doći do padanja tog vala.