Pronađeni fosilni ostaci dosad nepoznatog ljudskog rođaka

Znanost 10. ruj 201513:17 > 13:21
Izvor: YouTube

Međunarodni tim znanstvenika u Južnoj Africi otkrio je novu vrstu hominida, objavili su u četvrtak znanstvenici sa Sveučilišta Witwatersrand u Johannesburgu.

Otkriće vrste Homo naledi temelji se na više od 1550 fosilnih ostataka dosad nepoznate vrste. Ostaci su pronađeni u nalazištu Dinaledi u Južnoafričkoj Republici. Među njima su parcijalni dijelovi kostura 15 primjeraka ljudskog pretka u svim životnim dobima, kazao je profesor Lee Berger koji je vodio istraživanje.

Homo naledi, za kojega se vjeruje da je jedan od najranijih čovjekovih predaka, imao je ruke poput današnjeg čovjeka, ramene kosti kao kod majmuna, stopala prilagođena višesatnom hodanju te mozak tri puta manji od mozga modernog čovjeka, velik otprilike kao kod gorile. Prosječna visina mu je bila oko metar i pol, a težio je prosječno 45 kilograma.

Berger tvrdi da se iznenadio u kojoj su mjeri ostaci očuvani te kazao da Homo naledi ne nalikuje ostacima nijedne vrste primitivnih ljudi ranije pronađenih na području Afrike.

“Sve češće možemo vidjeti da je priroda eksperimentirala s ljudskom evolucijom, a to nas je dovelo do nekoliko različitih vrsta bića nalik čovjeku koje potječu iz raznih dijelova Afrike. No samo je jedna vrste preživjela i tako je nastao Homo sapiens”, objasnio je profesor Chris Stringer.

Homo naledi pokazuje karakteristike koje su pronađene samo u Homo sapiensa, a naziv je dobio po mjestu na kojemu su fosilni ostaci pronađeni.