"Nobel" i za znanstvenike koji proučavaju tvrdo kuhana jaja

Znanost 18. ruj 201511:43 > 11:54
Izvor: Freeimages

Nagrade IgNobel parodija su na Nobelove nagrade i dodjeljuju se svake za postignuća koja "prvo nasmiju ljude, a onda ih potaknu na razmišljanje".

Znanstvenici koji su proučavali gdje najviše boli kad ubode pčela, koliko dugo sisavci uriniraju i kako smekšati prekuhano jaje dobitnici su ovogodišnje alternativne Nobelove nagrade.

Nagrade IgNobel parodija su na Nobelove nagrade i dodjeljuju se svake za postignuća koja “prvo nasmiju ljude, a onda ih potaknu na razmišljanje”. Dodjeljuje ih humoristički magazin Annals of Improbable Research sa sjedištem u Harvardu.

Znanstvenik Michael L. Smith ponosni je dobitnik IG Nobela za fiziologiju jer, dopustivši da ga pčele višrekratno bodu po raznim dijelovima tijela, ustanovio da je najviše boli kad stradaju nosnica, gornja usnica i penis.  Australski znanstvenik Colin Raston dobio je nagradu za kemiju jer je otkrio kemijski spoj smekšava strukturu pretvrdo kuhanog jajeta.

Profesorica fizike na sveučilištu u Georgiji Patricia Yang sa svojim je suradnicima ustanovila da gotovo svim sisavcima neovisno o veličini treba 21 sekunda da isprazne mjehur (plus minus 13 sekundi). “Kada idući put čekate red na zahodu, nježno pokucajte na vrata i obzirno upozorite onoga unutra da znate da mu je 21 sekunda dovoljna”, objanio je njezin suradnik David Hu.

“Nobel” za medicinu otišao je znanstvenicima iz Britanije koji su utvrdili da se akutna upala crvuljka može dijagnosticirati po količini boli tijekom vožnje preko uspornika.

Dr Rodrigo Vasquez s čileanskog sveučilišta u Santiagu dobio je nagradu za biologiju za ključni pronalazak da će kokoš s umjetnim repom postavljenim na zadnjicu hodati kao dinosaur.

Riječ “ha” postoji u gotovo svakom jeziku

Ponosni vlasnik nagrade za književnost je nizozemski lingvist Mark Dingemanse jer je otkrio da riječ “ha” postoji u gotovo svim jezicima, iako mu nije sasvim jasno zašto. Za matematiku su nagrađeni austrijski matematičari Elisabeth Oberzaucher i Karl Grammer koji su nastojali pokazati kako je marokanski kralj Ismael Krvožedni od 1697. do 1727. uspio napraviti više od 600 sinova, kako govori legenda.

“Morao se dosta pomučiti za to”, kažu. “Trebao se seksati jednom ili dvaput dnevno, što se možda i ne čini zahtjevno, ali ako znate da je tako moralo biti svaki dan, baš svaki dan cijeloga života, to je dosta posla”, Oberzucher.

I naposlijetku, nagrada za ekonomiju pripala je policiji u Bankgkoku koja je svojim zaposlenicima ponudila veću plaću ako odbiju mito.