Oftalmolozi objašnjavaju pojavu 'točkica pred očima'

Znanost 14. lis 201511:10 > 11:18
Izvor: pixabay.com

Malo je stvari koje mogu čovjeka naživcirati kao one plutajuće točkice koje se nekada znaju pojaviti pred očima. No osim što su užasno iritantne ove točkice uglavnom ne predstavljaju nešto oko čega bise trebali zabrinuti.

”Većina ovih točkica su zapravo kondenzat gela koji se nalazi s unutarnje strane vašeg oka. Nešto slično kao snježna kugla kada se protrese”, kaže Michael Erlich, asistent na Odsjeku za oftalmologiju na Sveučilištu Yale.

”Takvi kondenzati nastaju kada očni gel promijeni agregatno stanje, a to se najčešće događa u žena”, kaže Erlich.

No ponekad ove plutajuće točkice mogu biti znak upale ili čak dijabetesa iako to nisu česti slučajevi. Ipak, ako primijetite velik broj ovih točkica i ako počnete viđati svjetlo koje vas zasljepljuje ili sjene koje vam ometaju vid morat ćete otići kod liječnika.

Kako gel u oku mijenja agregatno stanje ponekad može otkinuti dio mrežnice oka, a to može predstavljati veliki problem za vid osobe.

Jednom kada vam se iz bilo kojeg razloga ove točkice pojave u vidnom polju smetat će vam neko vrijeme, ali onda će mozak kompenzirati te prepreke pa će vam se vid popraviti.

”Govorim svojim pacijentima da će točkice sigurno nestati i da ih neće primijećivati, kao što ne primijećuju okvire na svojim naočalama”, kaže Erlich.

Sve u svemu, u većini slučajeva plutajuće točkice nisu nešto oko čega se trebate brinuti. Iako će proći neko vrijeme da se mozak na njih navikne vjerujte da će se stanje sigurno popraviti kad mozak odluči krenuti u akciju, piše Yahoo.com