Sve što trebate znati o mesu koje može uzrokovati rak

Znanost 27. lis 201507:26 > 07:29
Morguefile

Cancer Research UK, najveća dobrotvorna institucija za istraživanje raka globalno, donosi činjenice koje bi svi trebali znati nakon današnje objave da su prerađevine od crvenog mesa "dokazani", a crveno meso "vjerojatni" uzročnici tumora kod ljudi.

Znanstvenici su današnju objavu grozničavo iščekivali čitav prošli tjedan, a ona je stigla u skladu s očekivanjima jer zapravo potvrđuje već uspostavljenu vezu između pojedinih vrsta mesa i raka. Vijest dakle nije “nova”, ali je važna zbog činjenice da je zaključak donesen nakon gomilanja dokaza u desetljećima istraživanja.

Važan je izvor, Međunarodna agencije za istraživanje raka (IARC) je grupa koju sačinjavaju međunarodni stručnjaci zaduženi za pažljivu procjenu ukupnih dokaza o riziku od tumora. U ovom slučaju, odluka je donesena na temelju više od 800 istraživanja, pa stoga ima veliku snagu, posebice za vlade i regulatore.

No, što posljednje otkriće znači u praksi? Koja je količina mesa razumna za konzumaciju i koliki je broj slučajeva raka povezanih s prehranom mesnim proizvodima? Stručnjaci navode da je potpuno jasno da produljena prehrana temeljena na velikoj količini crvenog mesa dugoročno nije zdrava, ali da odrezak, sendvič sa slaninom ili kobasica konzumirana nekoliko puta tjedno ne bi trebali izazvati pretjeranu zabrinutost jer je rizik od raka značajno manji nego kod drugih stvari povezanih s tumorima – poput pušenja.

Što je “crveno”, a što “prerađeno” meso?

Očekivano, pridjev “crveno” se odnosi na svaku vrstu mesa čija je boja prije kuhanja ili pečenja tamnocrvena, to podrazumijeva govedinu, janjetinu i svinjetinu.

“Prerađeno” meso je pak sve meso koje se ne prodaje svježe, već se čuva kroz soljenje, sušenje dimom ili druge postupke. U ovu kategoriju pripadaju slanina, zimske kobasice, hrenovke, šunka, salama i slično.

Obje vrste se razlikuju od “bijelog” mesa, uobičajenog u svježoj puretini, piletini ili ribi, za koje nema dokaza o povezanosti s rakom, piše Index.hr.

Dosadašnji dokazi

Zajedno s objavom IARC-a, danas imamo veliki korpus dokaza da je rak crijeva uobičajeniji kod ljudi koji jedu ponajviše crvenog i prerađenog crvenog mesa. Ti su se dokazi postojano gomilali kroz niz neovisnih studija koji ih potvrđuju ili učvršćuju.

Postoje i rastući dokazi o mogućoj povezanosti prehrane crvenim mesom s tumorima želuca ili pankreasa, ali oni nisu toliko očiti kao u slučaju raka crijeva za koji je najuvjerljivija analiza iz 2011. godine provedena od strane “Međunarodne svjetske zaklade za istraživanje raka” (WCRF) na temelju dvije prijašnje studije.

Istraživanja su ponudila podatke o ljudima koji jedu najviše crvenog mesa i njegovih prerađevina pa ih usporedila s onima koji ga koriste najmanje, a najvažniji zaključak je prenesen i u objavi IARC-a, odnosno vodećih svjetskih medija: crveno meso i njegove prerađevine nisu jednako štetne, pa su potonje snažnije povezane s rakom crijeva.

Drugim riječima, opasnost od navedene vrste raka je bila oko 17 posto veća kod ljudi koji su jeli puno prerađevina crvenog mesa u odnosu na one koji su ga konzumirali najmanje.

Cancer Research UK navodi da se sedamnaest posto može činiti kao prilično velika brojka, pa ističe da je riječ o “relativnom” riziku koji treba staviti u perspektivu i preinačiti u apsolutne brojke, napominjući da su svi izneseni podaci okvirni jer je rizik od raka za svakog drugačiji i temeljen na nizu različitih faktora.

Mi danas znamo da će na svakih 1000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu njih oko 66 razviti rak crijeva u nekom trenutku života. Oni koji jedu najmanje mesnih prerađevina umanjuju tu brojku za deset, pa će među 1,000 ljudi koji izbjegavaju crveno meso od raka crijeva oboljeti njih 56.