Stižu mobilne mreže nove generacije: Tisuću puta brži promet

Znanost 30. lis 201517:11 > 17:17
REUTERS

Članice Ujedinjenih naroda (UN) usvojile su detaljan plan uvođenja nove generacije mobilnih mreža, objavila je Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU), utirući time put znatno bržem podatkovnom prometu.

Stručnjaci za radijske komunikacije 193 članice UN-a odobrili su detaljan plan za razvoj mreža nove generacije, objavila je Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU). Plan ITM-2020 “otvara vrata inovacijama koje će definirati našu komunikaciju u budućnosti, odgovarajući na izazove trenda snažnog podatkovnog prometa u dobu Interneta stvari”, tumači u priopćenju čelnik ITU-ova ureda za radijske komunikacije Francois Rancy.

Glasnogovornik ITU-a Sanjay Acarya dometnuo je za AFP da ta agencija UN-a planira novi standard “negdje oko 2020. godine”. Aktualni standard 4G omogućuje brzi širokopojasni pristup Internetu putem mobilnih pametnih telefona a vlade i proizvođači izrazili su nadu da će značajan napredak na tom području, koji će osim ljudi povezati i milijarde uređaja, biti postignut u idućih pet godina.

Očekuje se da će nova tehnologija omogućiti i do tisuću puta brži prijenos podataka nego postojeći sustavi 4G i stvoriti uvjete za brzi prijenos podataka među uređajima povezanim putem Interneta, u rasponu od sprava za vježbanje do automobila na automatsko upravljanje.

“Promet će biti ogroman”

Da bi se san o novim mrežama ostvario, proizvođači i organizacije za tehničke standarde na razini pojedinih zemalja i na regionalnim razinama moraju tijesno surađivati, poručuju iz ITU-a. Cilj je omogućiti gradnju infrastrukture koja će prenositi mobilne telefonske signale dovoljno snažno i brzo da pruži podršku preciznim aktivnostima poput operacija i automatskog kretanja u prometu.

Nakon što su postigle dogovor o detaljnom planu za mreže, zemlje članice Ujedinjenih naroda moraju idućeg mjeseca na Svjetskoj konferenciji o radiokomunikacijama odlučiti koliki će frekvencijski raspon odrediti za tu namjenu, tumači glasnogovornik ITU-a, organizacije koja će pomoći u kreiranju odgovarajućih propisa.

“Promet će biti ogroman”, upozorava Acarya, naglašavajući da “raspodjela frekvencija mora biti efikasna budući da su one ograničene”.

Odluke donesene na konferenciji idućeg mjeseca, uključujući onu o dodjeli frekvencija, bit će obvezujuće, napominje AFP. Nakon toga proizvođači će odlučiti kakva im je oprema potrebna da dosegnu nove standarde.

Ove su godine tehnički specijalisti iz Boston Consulting Groupa procijenili da će mobilne kompanije do 2020. morati uložiti 4.000 milijardi dolara u istraživanja i razvoj za potrebe razvoja mobilnih mreža nove generacije.