Ovo su uvjeti za posao u NASA-i

Znanost 09. stu 201520:44 > 10. stu 2015 15:15
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je da traži astronaute, a Business Insider je odlučio istražiti koji su to uvjeti koje mora zadovoljiti potencijalni kandidat.

Postati astronaut je jedna od najpopularnijih želja kod djece koja postaje fantazija što više ta ista djeca odrastaju smatrajući kako nisu sposobni zadovoljiti rigorozne uvjete koje traži takav posao. Gledajući filmove i serije stekli smo dojam da su astronauti, ili inače zaposlenici u NASA-i, bića s nadljudskim sposobnostima, gotovo superjunaci. Međutim, to i baš nije tako.

Business insider je malo “pronjuškao” i otkrio da su mnogi “poznati” uvjeti za zaposlenje u NASA-i više mit nego realnost. Doduše, uvjeti  jesu teški, ali definitivno ne spadaju u kategoriju nemogućih.

Mit: Trebate imati savršen vid.

Istina: Od 2007. godine, prihvaćaju se i osobe koje su se podvrgle laserskom smanjivanju dioptrije, sve dok je prošla najmanje godina dana od operacije.

Mit: Trebate biti određene dobi.

Istina: Nije postavljena dobna granica, te su odabrani kandidati stari između 26 i 46 godina. Doduše, treba vam najmanje tri godine iskustva u nekom vezanom poslu.

Mit: Trebate imati pilotskog iskustva kako bi bili astronaut.

Istina: Iskustvo je poželjno, ali nije nužno. S druge strane, treba vam diploma nekog fakulteta prirodnog ili tehničkog smjera.

Mit: Treba vam vojno iskustvo

Istina: Vojno iskustvo je učestalo među astronautima, ali nije uvjet. Ali, trebate proći astronautski test izdržljivosti.

Za zainteresirane, koji smatraju da mogu ispuniti kvotu, NASA počinje primati prijave od 14. prosinca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.