Znanstvenici otkrili "zašto Putin tako čudno hoda"

Znanost 15. pro 201511:19 > 11:21
Izvor: Reuters/Dmitry Astakhov/Sputnik/Pool

Neobičan hod Vladimira Putina, pri kojem desnu ruku drži skoro nepokretnu, posljedica je intenzivne obuke ruske službe KGB, a ne simptom Parkinsonove bolesti, navodi se u studiji koju je objavio British Medical Journal.

Tim neurologa iz Portugala, Italije i Nizozemske ove godine se bavio načinom na koji hodaju predsjednik i premijer Rusije Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev, kao i još trojica ruskih visokih dužnosnika. “Prva stvar koja vam padne na pamet je Parkinsonova bolest” zbog asimetričnih pokreta ruku, navode ovi stručnjaci za neurološke poremećaje kretanja.

Kako se navodi u studiji, znanstvenici imaju sasvim drugačiju pretpostavku. Stav i kretanje ruskih dužnosnika naučeneno je u KGB-u ili tijekom intenzivne vojne obuke. Ruski predsjednik se kreće kao netko tko je obučen da u svakom trenutku može brzo potegnuti pištolj, zbog čega mu je desna ruka mirnija od lijeve. Autori studije su svoju tezu potkrijepili i uvidom u “priručnik za obuku bivših pripadnika KGB-a”, odbacivši sumnju da predsjednik Rusije pati od degenerativne bolesti.

“Slične primjere smo pronašli i u kaubojskim filmovima”, navodi se u tekstu.

Pored Parkinsonove bolesti, za neobični hod Vladimira Putina neki su mislili i da je posljedica moždanog udara ili preboljene dječje paralize. Znanstvenici su analizirali brojne snimke ruskih dužnosnika sa YouTubea. Međutim, iako je asimetrično kretanje ruku jedan od ranih pokazatelja bolesti, liječnici nisu mogli uočiti druge simptome, poput premora i loše koordinacije. Britanski medicinski časopis tradicionalno povodom Božića objavljuje znanstvene studije o neobičnim temama.

https://youtube.com/watch?v=c4qJaEyoV44