SAD: Obavezna registracija dronova, kazna i do 27.500 dolara

Znanost 16. pro 201517:11 > 17:13
Izvor: Reuters/Carlo Allegri

Američka savezna uprava za civilno zrakoplovstvo, Federal Aviation Administration (FAA), objavila je kako vlasnici dronova u SAD-u moraju ih registrirati do 19. veljače na njihovim stranicama.

Registracija počinje 21. prosinca, te je besplatna do 20. siječnja, a nakon tog datuma registraciju će naplaćivati 5 dolara. Registracija je obavezna za sve dronove koji se koriste za hobi težine između 250 grama i 25 kilograma (0,55 i 55 funti). Prilikom registracije vlasnici dronova moraju dati ime, fizičku adresu, i adresu elektroničke pošte, a zatim moraju na svoje dronove staviti registracijsku oznaku ili registrirati serijski broj kod FAA, prenosi Bug.

Za dronove koji se koriste u poslovne svrhe vrijede druga pravila, odnosno za njihova upotreba je zabranjena ukoliko tvrtka ne dobije posebno odobrenje od FAA. Očekuje se kako će FAA objaviti pravila za legalno korištenje dronova u poslovne svrhe sredinom sljedeće godine. Ako korisnik ne registrira svoj dron prijeti mu kazna do 27.500 dolara, a u slučaju kriminalnih radnji kazna je do 250.000 dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.